Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την υπερκαταπόνηση των παιδιών από την σχολική τσάντα

Θυμάσαι τις φορές που η διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο έμοιαζε ατελείωτη;

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την υπερκαταπόνηση των παιδιών από την σχολική τσάντα

Γράφει η Κατερίνα Ηλιάκη

Η βαριά τσάντα, που έπρεπε να μεταφέρεις καθημερινά δυσκόλευε κάθε σου βήμα. Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μη βιώσουν την ίδια εμπειρία και τα παιδιά σου.

Πώς, όμως, θα επιλέξεις τη σωστή τσάντα; Ένα σακίδιο μπορεί να ζυγίζει πολλά κιλά και να επιβαρύνει την πλάτη του μικρού σου ή ακόμη και να του δημιουργήσει ορθοπεδικά προβλήματα, για αυτό καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη τα παρακάτω.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι το βάρος της. Σύμφωνα με την Aμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής, το βάρος της πρέπει να είναι ίσο με το 10% του βάρους του παιδιού.

4pic

Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες. Η κατάλληλη τσάντα είναι αυτή που φοριέται στην πλάτη. Φρόντισε να έχει ιμάντες με «μαξιλαράκια» που θα μοιράζουν εξίσου το βάρος στη ράχη. Επίσης, καλό θα ήταν να διαθέτει μία ζώνη που δένει στη μέση. Τέλος, το πίσω μέρος της, που ακουμπάει στην πλάτη του παιδιού, πρέπει να είναι ενισχυμένο για να μην επιβαρύνει τη μέση του. Αν το βάρος που θα μεταφέρει καθημερινά είναι μεγάλο, καλό είναι να επιλέξεις μία τσάντα με ρόδες.

bags

Αφού λοιπόν επιλέξεις το κατάλληλο σακίδιο, δείξε στο παιδί σου πώς να το φοράει. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αρκετές φορές, οι μαθητές κρεμούν την τσάντα μόνο στον ένα ώμο, κάτι που επιβαρύνει το σώμα τους. Πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν και τα δύο λουριά, τα οποία θα έχεις προσαρμόσει έτσι ώστε να σταματούν πάνω από τους γοφούς τους.

Όσο αφορά στο περιεχόμενό της, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση των σχολικών ειδών που θα περιέχει. Επιβεβαίωσε ότι έχει θήκες, στις οποίες το παιδί θα μπορεί να ταχτοποιεί τα σχολικά ξεχωριστά για να βρίσκει αμέσως οτιδήποτε χρειάζεται.

Τοποθέτησε τα τετράδια και τα βιβλία σε όλα τα τμήματά της, βάζοντας τα πιο βαριά στην κεντρική θήκη που ακουμπά στην πλάτη, για να μη μεταφέρεται το κέντρο βάρους μακριά από αυτή και δυσκολεύει το παιδί να τη σηκώσει.

kids at school

Για να μειωθεί το βάρος που μεταφέρει μπορεί να αφήνει κάποια βιβλία που δεν χρειάζεται στο θρανίο του. Μια καλή λύση είναι να μην παίρνει τα σύνεργα των καλλιτεχνικών τις ημέρες της εβδομάδας που δεν είναι απαραίτητα.

Απόφυγε τις τσάντες με αξεσουάρ που αυξάνουν το βάρος της, όπως ομπρέλες, παγουράκια κτλ. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη την ηλικία του παιδιού. Αν βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μην αγοράσεις μία τσάντα με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει και αργότερα, καθώς μπορεί να μην είναι κατάλληλη για την πλάτη του.

Τέλος, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι πρέπει να του αρέσει! Πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά ώστε το παιδί σαν να έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved