Τα σχολεία άνοιξαν: Πρακτικές συμβουλές για το άγχος των...γονιών

Επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές και η προσαρμογή θέλει δουλειά και από τα παιδιά, και από τους γονείς και από τους εκαπιδευτικούς!

Τα σχολεία άνοιξαν: Πρακτικές συμβουλές για το άγχος των...γονιών

Το άγχος είναι μεγάλο, ειδικά για τα «πρωτάκια», η απότομη αλληγή σκηνικού από της διακοπές δε βοηθάει την κατάσταση, και ο αποχωρισμός από τους γονείς εχει κι αυτός τη δική του βαρύτητα. Το άγχος των γονιών ομως, καμία φορά υεπρβαίνει αυτό των μαθητών, ακριβώς επειδή έχουν να σκεφτουν (και να ανησηχούν) για δεκάδες άλλα πράγματα, εκτός από την προσαρμογή.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για τους γονείς γι αυτές τις πρωτες αγχωτικές ημέρες:

Θυμίζετε καθημερινά στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να «μασάνε» τα μολύβια και τα στιλό.
Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα και μη τοξικούς.
Αποθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ώστε να μειωθεί η έκθεσή τους στην ακτινοβολία.
Επιλέξτε μεταλλικά κουτιά φαγητού και νερού (ανοξείδωτα) ή επιχαλκωμένα.
Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα.
Μείνετε ήρεμοι όταν επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο, όσο κι αν σας έχουν λείψει. Μην κάνετε σαν να έχετε να τα δείτε χρόνια... Αποφύγετε την έντονη προσκόλληση στο παιδί, όταν επιστρέφει από το σχολείο, ιδιαίτερα αν βλέπετε ότι εκείνο δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί.
Ενημερώστε έγκαιρα το ιατρείο του σχολείου εάν το παιδί έχει αλλεργία ή άλλο νόσημα, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο (αν γίνεται αυτό).
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δώστε του μερικές συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες που θα χρειαστεί σε περίπτωση ατυχήματος.

Γονείς... καλή σχολική χρονιά!

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved