Πρώτη Δημοτικού; Δεν έχεις λόγο να αγχώνεσαι

Πολλοί γονείς είναι αγχωμένοι για τις πρώτες μέρες των παιδιών τους σε ένα νέο πλαίσιο με νέους κανόνες.

Πρώτη Δημοτικού; Δεν έχεις λόγο να αγχώνεσαι

Θα προσπαθήσουμε με μερικές απλές συμβουλές να διώξουμε ένα κομμάτι του άγχους αυτού από τους ώμους σας. Αρχικά να υπενθυμίσω σε όλους τους γονείς ότι κάθε παιδί που πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού έχει περάσει προηγουμένως από παιδικό σταθμό, προ νήπιο και νήπιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουν μάθει ήδη πολλά για το τι θα αντιμετωπίσουν στον δημοτικό.

Γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες καθώς ακολουθούσαν παρόμοιους και στο νήπιο. Ξέρουν λοιπόν ότι πρέπει να κάνουν ησυχία και να ακολουθούν τις εντολές του δάσκαλου και της δασκάλας. Απλά πλέον η αυστηρότητα θα είναι ένα τόνο πιο μεγάλη από ότι στο νήπιο. Έχουν ήδη κοινωνικοποιηθεί σε κάποιο βαθμό και ξέρουν πώς να κάνουν φίλους. Πολλές φορές κάποια από τα παιδιά που ήταν μαζί τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να είναι και στο ίδιο σχολείο στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Έτσι θα νοιώθουν μεγαλύτερη άνεση. Ένας ακόμα λόγο για να φύγει το άγχος σας.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον σε κάθε δομή πριν το δημοτικό όλα τα παιδιά διδάσκονται και ξέρουν ήδη τα βασικά, γράμματα και αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μπει ήδη στην διαδικασία της μάθησης και θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση στο δημοτικό.Οι παραπάνω λόγοι από μόνοι τους είναι αρκετοί για ανακουφίσουν πολλούς γονείς από το άγχος των πρώτων ημερών στο δημοτικό. Από εκεί και πέρα καθώς το κάθε παιδί είναι διαφορετικό υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το βοηθήσουμε σε τυχόν δυσκολίες.

Μια συμβουλή ακόμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα παιδί να συνηθίσει αμέσως το νέο του πλαίσιο. Μια περίοδος προσαρμογής είναι απαραίτητη. Πολύ καλό θα ήταν κάθε γονιός να έκανε ένα πρόγραμμα για τις δραστηριότητες του παιδιού με στόχο να μην χάσει την επαφή του με το παιχνίδι και τους φίλους γιατί η κοινωνικότητα είναι μεγάλο κομμάτι της παιδικότητας.


Βαλταδώρος Θέμης
Λογοθεραπευτής
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved