Back to School: Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργεί άγχος σε γονείς και παιδιά. Η μετάβαση από τους ρυθμούς του καλοκαιριού σε ένα πρόγραμμα με πολλές σχολικές υποχρεώσεις δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί προετοιμασία.

Back to School: Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά

Ειδικά οι γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και την πρώτη δημοτικού καλούνται να τα στηρίξουν -και- συναισθηματικά βοηθώντας τα να νοιώσουν αυτοπεποίθηση.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στο σχολείο:

-Δείξτε ενθουσιασμό για το νέο ξεκίνημα της ζωής του παιδιού σας. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε και το παιδί σας να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Μιλήστε του για το σχολείο, για τα νέα πράγματα που θα μάθει, για τους νέους φίλους που θα αποκτήσει. Παράλληλα, εξηγήστε του απλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις και παράλληλα να έχει και ελεύθερο χρόνο.
-Ενθαρρύνετε το να σας μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του όσον αφορά τη νέα σχολική χρονιά. Προσπαθήστε να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι αυτά που αισθάνεται είναι φυσιολογικά και ότι θα τα καταφέρει.
-Επαναπροσδιορίστε τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και ξεκινήστε σταδιακά να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εβδομάδας έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει τι έχει να κάνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει όλη η οικογένεια το ημερήσιο όσο και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται χρόνος και το παιδί γνωρίζει εκ των προτέρων τι έχει να κάνει.
- Όσο δύσκολο και αν είναι στην πράξη, προσπαθήστε το παιδί σας να βλέπει λιγότερη τηλεόραση. Βρείτε χρόνο να παίξετε μαζί του επιτραπέζια παιχνίδια ή κάντε μία βόλτα. Έτσι το παιδί θα κατανοήσει πως μπαίνει πλέον σε μία άλλη ρουτίνα.
- Αγοράστε τα σχολικά είδη μαζί με τα παιδιά σας. Η σχολική λίστα βοηθάει ώστε να μην υπάρξουν πολλές παρασπονδίες ή να μην υποκύψετε σε όλες τις λογικές ή παράλογες απαιτήσεις των παιδιών σας. Ωστόσο είναι σημαντικό για την ψυχολογία τους να συμμετέχουν στην αγορά ειδικά της τσάντας που είναι το βασικό σχολικό είδος!
- Αν δεν υπάρχει παιδικό δωμάτιο βρείτε έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να ηρεμεί και να συγκεντρώνεται για την μελέτη και τις εργασίες του. Είναι σημαντικό ο χώρος γύρω από το γραφείο να είναι τακτοποιημένος και να μην περιτριγυρίζεται από παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού.
- Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο όλες τις σημαντικές ημερομηνίες και τα γεγονότα που αφορούν στη σχολική ζωή του παιδιού σας. Έτσι, θα είστε πάντοτε τυπικοί στις υποχρεώσεις σας και συνεπείς προς το παιδί σας.
- Τέλος, είναι σημαντικό να ξυπνάτε έγκαιρα και να μην τρέχετε αγουροξυπνημένοι και με την ψυχή στο στόμα να φτάσετε στο σχολείο. Κυρίως τις πρώτες ημέρες φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας έτσι ώστε να μην αγχωθείτε και στρεσαριστεί και το παιδί.

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved