Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται;

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα πολλά οφέλη της άθλησης στη ζωή μας, που αφορούν σε όλες τις ηλικίες, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους. Τα τελευταία χρόνια, ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος για τα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο δεν είναι πλέον υποχρεωτικός.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται;

Γράφει η Αφροδίτη Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντρια Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Η Ελληνική Παιδοκαρδιολογική κοινότητα υποστήριξε αυτή τη θέση και αλλαγή. Εντούτοις, είναι σημαντικό ο Παιδίατρος να έχει πάρει πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και επί υποψίας παθολογίας στην κλινική εξέταση να παραπέμψει το παιδί για καρδιολογική εξέταση στον ειδικό.

Για την προληπτική εξέταση των αθλητών εφαρμόζονται διαφορετικά πρωτόκολλα ανά χώρα. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει συστήσει για τους αθλητές τη διενέργεια αρχικά καρδιολογικής εξέτασης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εφόσον υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στα ανωτέρω, συνιστάται η διενέργεια Triplex καρδιάς, 24ωρης καταγραφής ρυθμού, δοκιμασίας κοπώσεως κ.λπ.

1373638119

Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού συμβάματος κατά την άθληση είναι πολύ μικρός, περίπου ένας αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους μαθητές και σαφώς πολύ μικρότερος από άλλα αίτια πχ. τροχαία ή άλλα θανατηφόρα ατυχήματα. Σε μεγαλύτερα παιδιά εφηβικής ηλικίας που κάνουν πρωταθλητισμό, συνιστάται να επαναλαμβάνεται η καρδιολογική εξέταση ανά 2-3 έτη.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις που δεν αναγνωρίζονται κατά την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ακόμη και από το υπερηχοκαρδιογράφημα και η επανάληψη των εξετάσεων ετησίως δεν δύναται να τις εντοπίσει.

Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, εφόσον έχει γίνει εφάπαξ και τα παιδιά κάνουν φυσιολογική αθλητική δραστηριότητα και όχι πρωταθλητισμό, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, εκτός εάν αλλάξει κάτι στην κλινική κατάσταση του παιδιού.
Τι εξετάζουμε στον προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο;

Στην Παιδοκαρδιολογική Κλινική & και Κλινική Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ θα συζητήσουμε μαζί σας, θα πάρουμε το απαραίτητο ιστορικό και θα προχωρήσουμε στις παρακάτω εξετάσεις

b7160f981f4922d5ab7bf9eababa9085

Οικογενειακό ιστορικό
• Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε νεαρή ηλικία
• Καρδιακή νόσος σε ζώντες συγγενείς άνω των 50 ετών
Ατομικό ιστορικό
• Καρδιακό φύσημα
• Συστηματική υπέρταση
• Εύκολη κόπωση
• Συγκοπή/προσυγκοπή, ιδίως κατά την άσκηση
• Ανεξήγητη δύσπνοια με την κόπωση
• Προκάρδιο άλγος εκλυόμενο με την κόπωση

Φυσική εξέταση
• Καρδιακό φύσημα (ύπτια και καθιστή θέση)
• Μηριαίες σφύξεις (για αποκλεισμό ισθμικής στένωσης)
• Σημεία συνδρόμου Marfan
• Μέτρηση αρτηριακής πίεσης (καθιστή θέση)

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Triplex καρδιάς

Η Παιδοκαρδιολογική Κλινική & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ είναι εφοδιασµένη με εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας, όπου μεταξύ άλλων, περιλαµβάνει, πλήρες Αιµοδυναµικό και Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο, Υπερηχοκαρδιογραφικά Εργαστήρια, Εργαστήριο ∆οκιµασίας Κοπώσεως και Εργαστήριο 24ωρης καταγραφής ρυθµού (Holter).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved