Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Είναι το παιδί σας έτοιμο για αυτή τη μετάβαση;

#BackToSchool: Η μετάβαση από τη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τους λιλιπούτειους μαθητές, που περιμένουν ανυπόμονα να περάσουν σε μερικούς μήνες το κατώφλι του «μεγάλου σχολείου».

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Είναι το παιδί σας έτοιμο για αυτή τη μετάβαση;

Ωστόσο η αλλαγή στις συνήθειές τους είναι ριζικές τόσο για τα ίδια τα παιδιά, τα οποία οφείλουν να αφιερώνουν επιμελώς χρόνο για την καθημερινή τους μελέτη, όσο και για τους γονείς τους, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό υποστηρικτικό ρόλο τόσο για την ευδοκίμηση του αποτελέσματος όσο κυρίως για την ομαλή μετάβαση των μικρών μαθητών από τη συστηματική συντροφικότητα στην αυτονόμηση της εκτέλεσης των σχολικών εργασιών.

Το ζητούμενο για την όσο το δυνατό ομαλότερη μετάβαση στην Α’ Τάξη δε βασίζεται απλά στην αναγνώριση και ίσως στη δυνατότητα γραφής γραμμάτων, συλλαβών, λέξεων και αριθμών. Η κατάκτησή τους αποτελεί μία εξαιρετική προετοιμασία, συγκαταλέγεται όμως στους μύθους, εάν κάποιος θεωρεί ότι αποτελεί το καθοριστικό «εισιτήριο» για την εισαγωγή και κυρίως για την αργότερα ομαλή πορεία στο Δημοτικό. Η διδακτική ύλη της πρώτης τάξης είναι απαιτητική αλλά προσιτή μέχρι το Δεκέμβριο της σχολικής χρονιάς και θεωρείται ως εισαγωγή στην καινούρια πραγματικότητα. Το κύριο μέρος έρχεται χρονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, το οποίο περιλαμβάνει πολύ πιο σύνθετες απαιτήσεις, αυξητική τάση στην ύλη και κυρίως προϋποθέτει δυνατότητα γρήγορων ταχυτήτων, προκειμένου οι μαθητές να προχωρούν όσο το δυνατό παράλληλα με τις διατάξεις του υπουργείου. Έτσι η προετοιμασία, η οποία ούτως ή άλλως ποικίλει ποιοτικά, στην περίοδο του Νηπίου, μπορεί να συντροφεύσει το παιδί μόνο στους πρώτους μήνες της Α’ Τάξης.

Πότε και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ως γονείς, ότι το παιδί μας είναι άρτια προετοιμασμένο για το Δημοτικό;

Αυτή είναι η καίρια ερώτηση, που καλούνται να διερευνήσουν οι φροντιστές με τη βοήθεια των ειδικών, καθώς η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με το συνυπολογισμό της εξελικτικής πορείας ενός παιδιού σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς: Λεπτή και Αδρή Κίνηση, Λόγος-Ομιλία, Ψυχοκοινωνική Ωρίμανση, Γνωστική Ικανότητα και Παιχνίδι-Κοινωνικοποίηση.

Μετά το τέλος του Νηπιαγωγείου θεωρείται πλέον απαραίτητος ένας πρώιμος έλεγχος, με τη βοήθεια του οποίου διαπιστώνονται οι δεξιότητες, που οφείλει να έχει αναπτύξει κάθε υποψήφιος μαθητής της Α΄ Δημοτικού σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα. Έτσι είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ελλείψεις ή αναδυόμενες δυνατότητες, τις οποίες μεν πρώτες υποχρεούμαστε να ενισχύσουμε, ενώ στις δεύτερες εποπτεύουμε την εξέλιξή τους και παρακολουθούμε την πορεία ανάπτυξης, προκειμένου να συγκαταλεχθούν στις κατεκτημένες δεξιότητες.

Πάνω σε αυτό το αναπτυξιακό οικοδόμημα στηρίζεται η εισαγωγή εκπαιδευτικών ερεθισμάτων, η οποία πλέον δεν αναμένει την ανάπτυξη αλλά την προαπαιτεί, ώστε να διανθίσει την πλαστικότητα σκέψης του παιδιού.

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σταθμισμένα στον ελληνικό πληθυσμό διαγνωστικά εργαλεία βραχείας χορήγησης, ώστε να μην είναι κουραστικά στα παιδιά, με σκοπό τη λεπτομερή και ακριβή διερεύνηση της αναπτυξιακής ηλικίας σε σύγκριση με τη βιολογική ηλικία του παιδιού.

Οι ειδικοί (Λογοπεδικοί, Παιδοψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές) υπάρχουν πρωτίστως για την ενημέρωση των γονέων και δευτερεύοντος για την αξιολόγηση ενός παιδιού, ώστε να πληροφορήσουν τους φροντιστές με κάθε δυνατή λεπτομέρεια για την ολιστική αλλά και επιμέρους εικόνα του δυναμικού, που διαθέτει κάθε παιδί.

Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται ανεπιφύλακτα η πρώιμη αξιολόγηση, ως βάση και σημείο αναφοράς τόσο για το οικοσύστημα όσο και για την αρμόδια εκπαιδευτικό, προκειμένου να υποστηριχθεί με συνέπεια και ευστοχία ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια στα πρώτα σχολικά βήματα του Δημοτικού, τα οποία καθορίζουν την μετέπειτα πορεία στις μεγαλύτερες τάξεις.

Δρ. Μαριαλένα Φιλίππου
Κλινική Λογοπαθολόγος-Νευρογλωσσολόγος
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κεντρο Ανάπλασης Παιδιού
στον Πειραια, Γρ.Λαμπράκη 91

Τηλέφωνο για πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση : 210.4116458
www.anaplasi-paidiou.gr
https://www.facebook.com/logotherapia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved