Επτά συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο

Το να μάθει ένα παιδί πώς να οδηγεί ένα ποδήλατο είναι μια ιεροτελεστία. Ωστόσο, το ποδήλατο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν διδάσκεται σωστά ή τα παιδιά δεν αισθάνονται απόλυτα άνετα με τις ικανότητές τους πριν πάνε την πρώτη τους βόλτα με τους φίλους τους.

Επτά συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο

Επτά συμβουλές για λιγότερες... γρατζουνιές και πιο ανέμελους γονείς:

Βεβαιωθείτε ότι ποδήλατο και κράνος είναι για το μέγεθός τους. Μην αγοράζετε ποδήλατο ή κράνος «για να το έχει και αργότερα». Κάθε ποδήλατο πρέπει να είναι για τα μέτρα του. Ενα πολυ μεγάλο ή βαρύτερο από όσο αντέχει θα κάνει την εκμάθηση δυσκολότερη. Ενα μεγάλο κράνος από την άλλη, δεν παρέχει προστασία. Εφαρμόστε τις συμβουλές των ειδικών στο κατάστημα από το οποίο θα το προμηθευτείτε.

Μην χαλαρώσετε τις βοηθητικές ρόδες. Βγάλτε τις τελείως. Διαφορετικά θα μάθετε στο παιδί σας να οδηγεί ένα ποδήλατο που τρέμει και που γέρνει. Του κάνετε κακό, καθως το γεμίζετε ανασφάλεια κάθε φορά που οι ρόδες ταλαντεύονται, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει σε μη ισορροπημένη στάση.

Εκπαιδεύστε τα στο γρασίδι! Ρολάρετε σε ένα πράσινο λόφο (ή κατηφόρα) για να μάθουν να ισορροπούν, αντί να τους κρατάτε το πίσω μέρος του καθίσματος καθώς τσουλάνε στο πεζοδρόμιο. Χαμηλώστε τη θέση τους ώστε να φτάνουν αν χρειαστούν να ακουμπήσουν τα πόδια κάτω και βάλτε τα να ρολάρουν χωρίς να κάνουν πετάλι, με τα πόδια σηκωμένα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν. Αφού επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να τα καταφέρουν, σηκώστε το κάθισμα και βάλτε τα να κάνουν πετάλι για να κατακτήσουν πια ισορροπία μαζί με συντονισμό.

Βοηθήστε τα να βρουν το σωστό ύψος της σέλας. Αφότου μάθουν να ισορροπούν βεβαιωθείτε ότι κάθονται σωστά. Θα πρέπει να έχουν μία ελαφριά κλίση στο γόνατο όταν το πετάλι είναι στην κοντινότερη θέση του στο έδαφος.

Χρησιμοποιείτε το πετάλι για να ξεκινήσετε. Βάλτε το παιδί να ξεκινήσει με το ένα πόδι στο έδαφος και το άλλο στο πετάλι στην πιο ψηλή του θέση.
*Προσοχή: Οι επαγγελματίες συνιστούν τα κορδόνια να είναι δεμένα κάτω από τη γλώσσα του παπουτσιού για να μη μπερδευτούν καμία στιγμή με τίποτα.

Κάντε καλό μάθημα για το φρενάρισμα. Οχι πολυ απότομα, όχι πολύ δυνατά. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να φέρει τραυματισμούς. Μάθετε να φρενάρετε σε κατηφορικό γρασίδι. Ακόμη κι αν πέσουν πολλές φορές, είναι καλύτερα από το τσιμέντο.

Μην αγχώνεστε, μην απογοητέυεστε, μη νιώθετε ηττημένοι. Ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά σας, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Θα τους προκαλέσετε φόβο και εκνευρισμό. Αν δε μπορείτε, ή έχετε κουραστει, σταματήστε και προσπαθήστε αργότερα ή την επόμενη μέρα.

Να θυμάστε ότι αν το μάθουν, θα το ξέρουν για πάντα. Μην αγχώνεστε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved