O ρόλος του σχολείου στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Το σχολείο είναι ο κατ’εξοχήν εκπαιδευτικός και ευρύτερα κοινωνικοποιητικός οργανισμός μετά την οικογένεια. Έτσι αποτελεί ένα ευρύτερο κοινωνικό ρόλο και επιδιώκει ευρύτερους και ιδιαίτερα σημαντικούς σκοπούς.

O ρόλος του σχολείου στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Για την εκτέλεση αυτού του ρόλου του το σχολείο πρέπει να στηρίζεται από πολλούς παράγοντες και φορείς. Τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, οικονομικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης και φυσικά η οικογένεια είναι μερικοί από αυτούς.

Για την αντιμετώπιση των μαθησιακών προβλημάτων των παιδιών, το σχολείο πρέπει να συνδέεται και να συνεργάζεται με πολλούς από τους παραπάνω φορείς και παράγοντες. Για αυτόν τον σκοπό καλό είναι κάθε σχολείο να διαθέτει ένα δάσκαλο ο οποίος είναι επιμορφωμένος στα θέματα των μαθησιακών δυσκολιών και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Αυτός ο δάσκαλός θα πρέπει να :

  • Συνεργάζεται με τους συναδέλφους του τους οποίους θα πρέπει να βοηθά και να συμβουλεύει όταν του το ζητούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών.
  • Συνεργάζεται με τον διευθυντή του σχολείου τον οποίο και θα ενημερώνει με την πορεία των υποστηρικτικών προγραμμάτων.
  • Εμπλέκεται στην διαδικασία αξιολόγησης των παιδιών και της εκτίμησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους που γίνεται εσωσχολικά με την συμμετοχή του δασκάλου.
  • Παίζει τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ των παραγόντων του σχολείου, των γονέων και των υποστηρικτικών υπηρεσιών που είναι έξω από το σχολείο.

Αν οι διαγνωστικές ανάγκες ενός μαθητή υπερβαίνουν τις δυνατότητες του σχολείου τότε ο μαθητής με πρόταση του σχολείου καλό είναι να απευθυνθεί για περεταίρω αξιολόγηση σε κάποια κρατική δομή όπως είναι ένα ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή σε συγκεκριμένο τμήμα κάποιου νοσοκομείου παίδων.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με την αξιολόγηση αυτών των δομών, οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα για την παρακολούθηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης των μαθησιακών δυνατοτήτων.

Λογοθεραπευτής: Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr

facebook page:Λογοπαιδικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved