Πώς μία τάξη ή ένα σχολείο μπορεί να γίνει ανάδοχος παιδιού (βίντεο)

Η απόφαση εκπαιδευτικών και γονιών να γίνει μια τάξη ή ένα σχολείο Ανάδοχος Παιδιού είναι καθοριστική όχι μόνο για τη ζωή ενός παιδιού σε μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και για ολόκληρη την κοινότητα του παιδιού που στηρίζουν.

Πώς μία τάξη ή ένα σχολείο μπορεί να γίνει ανάδοχος παιδιού (βίντεο)

Διότι η τάξη ή το σχολείο υποστηρίζουν το παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ActionAid αλλά και την οικογένειά του ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι τάξεις και τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, λαμβάνουν φωτογραφίες, ζωγραφιές και γράμματά του παιδιού που στηρίζουν κι έτσι γνωρίζουν καλύτερα τον μακρινό τους φίλο και την πραγματικότητα της χώρας του νέου τους «συμμαθητή». Λαμβάνουν, επίσης, τακτικές ενημερώσεις για το πώς αλλάζει η κοινότητα που στηρίζουν και μαθαίνουν ιστορίες ανθρώπων που περιγράφουν πώς βελτιώνεται η ζωή τους.

Πέρα από αυτά τα υλικά, που λαμβάνουν ούτως ή άλλως όλοι οι Ανάδοχοι, στις τάξεις αποστέλλεται επιπλέον υλικό που φτιάχτηκε ειδικά για αυτούς από τον εκπαιδευτικό τομέα της ActionAid: το εκπαιδευτικό κουτί Αναδοχής. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που περιλαμβάνει δραστηριότητες, φωτογραφίες που δείχνουν πώς είναι τα σπίτια και τα σχολεία σε χώρες μακρινές, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με το οποίο τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν τον κόσμο και να μάθουν δημιουργικά γι αυτόν καθώς και το πιστοποιητικό Αναδοχής.

400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο είναι ήδη Ανάδοχοι Παιδιού.Γράφουν γράμματα στο παιδί που στηρίζουν, φτιάχνουν «γωνιές» Αναδοχής όπου κρεμούν τις ζωγραφιές του και τις φωτογραφίες του και βρίσκουν ευκαιρίες για να συζητήσουν για τον κόσμο μας και πώς μπορεί να γίνει καλύτερος.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Λυκειάρχης στο 3ο ΤΕΛ Γαλατσίου «τα παιδιά γίνονται καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι πολίτες.» «Έχουν μάθει να δίνουν, όχι μόνο να παίρνουν», προσθέτει η Μαρία Στάση, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικό Αχαρνών. «Η Αναδοχή γίνεται ένα σκαλοπατάκι για να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υποστηρίζει η Έλενα Καραγιάννη, δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Αχαρνών. «Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά ότι εκτός από το να συμπονούμε, μπορούμε να κάνουμε και πράγματα» συμπληρώνει η Χριστίνα Καραγκιόζογλου, νηπιαγωγός στο Μπενάκειο.

Το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού μπορεί να το αναλάβει μία τάξη ή ένα ολόκληρο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν βρει πολλούς τρόπους να συγκεντρώνεται το ποσό των 22 ευρώ το μήνα είτε μοιράζοντας το ανά μαθητή είτε κάνοντας μπαζάρ και εκδηλώσεις για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

«Νιώθω ωραία που βοηθάω τη Λετίσια, γιατί χρειάζεται τα ίδια πράγματα με εμένα» λέει ο Κωνσταντίνος που πηγαίνει στο Μπενάκειο νηπιαγωγείο.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού στην τάξη εδώ: http://education.actionaid.gr/dunamikoi-ekpaideutikoi/gine-anadohos-paidioy/i-anadohi-paidioy-stin-taxi

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved