Πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν πιο εύκολο το διάβασμα του παιδιού

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι μία τεράστια αλλαγή για το παιδί και τους γονείς.

Πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν πιο εύκολο το διάβασμα του παιδιού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι το διάβασμα και ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να κάνουν τις εργασίες τους χωρίς τη δική τους συνεχή παρουσία.

Όμως , λίγο η ανασφάλεια των γονιών για το αν θα τα καταφέρει το παιδί τους, λίγο η αδυναμία του παιδιού να προσαρμοστεί αμέσως στη νέα πραγματικότητα, δεν αργεί να εδραιωθεί μία συνήθεια που δύσκολα αλλάζει: Οι γονείς κάνουν μαζί με το παιδί τα μαθήματα και τις εργασίες.

Όμως αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν βοηθάει ούτε το παιδί ούτε το γονιό. Προτείνουν λοιπόν τα εξής:

  • Το διάβασμα πρέπει να γίνεται νωρίς , λίγο μετά την επιστροφή από το σχολείο.
  • Ο έλεγχος των μαθημάτων να γίνεται μία φορά και όταν το παιδί έχει ολοκληρώσει το διάβασμα.
  • Για να έχει χρόνο η μητέρα να κάνει τον έλεγχο καλό είναι να φροντίζει το φαγητό να είναι έτοιμο από πιο νωρίς, για να μην πιέζεται χρονικά.
  • Δεν αναλαμβάνουν να κάνουν οι γονείς την εργασία του παιδιού τους. Εξηγούν στο παιδί ότι αν δεν την κάνει το ίδιο, θα πάει στο σχολείο χωρίς εργασία.
  • Πρέπει οι γονείς να έχουν υπομονή, να εξηγούν τις απορίες του παιδιού έτσι ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στο διάβασμά του. Ακόμα και αν εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει κάτι, πρέπει να βρουν ένα κατανοητό παράδειγμα.
  • Δεν πρέπει να διορθώνουν λάθη τα οποία δεν διορθώνει ο δάσκαλος. Αν θέλουν μπορούν να το συζητήσουν με τον ίδιο κάποια στιγμή στο σχολείο.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved