Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί μόνο του στο σχολείο;

Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάει ένα παιδί μόνο του στο σχολείο. Ερώτημα που ωστόσο δεν βρίσκουν καμία απάντηση που θα τις καλύψει.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί μόνο του στο σχολείο;

Άρα ποια είναι τελικά η απάντηση στο ερώτημα: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί μόνο του στο σχολείο;

Εξαρτάται!

Αν και δεν υπάρχουν νομικές κατευθυντήριες γραμμές ή κάποιος νόμος σχετικά με αυτό, η κοινή λογική μας λέει ότι τα παιδιά κάτω των 8 απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικα. Το να πάει μόνο στο σχολείο είναι μια σταδιακή διαδικασία.

Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να εξετάσει ένας γονιός (πριν επιτρέψει στο παιδί του να πάει μόνο στο σχολείο) είναι η ίδια η απόσταση με τα πόδια, το πόσο χρόνο χρειάζεται καθώς και από ποια περιοχή ή ποια στενά θα περάσει- διασχίσει.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι η ωριμότητα του ίδιου του παιδιού. Είναι ικανό να φωνάξει «Βοήθεια» αν κάποιος το πλησιάσει για να το παρασύρει; Είναι αρκετά προσεκτικό; Αποσπάται εύκολα; Αν κάποιος προσφερθεί να το συνοδεύσει τι θα κάνει;

Εφόσον το παιδί σας, σας αποδείξει ότι είναι αρκετά ικανό και ώριμο για να πάει μόνο του στο σχολείο, τότε μπορείτε να του το επιτρέψετε. Υπό την προϋπόθεση πάντα να έχει κλείσει τα 8-10 έτη.

Μην λαμβάνετε ως παράγοντα τη δική σας ηλικία, που η μαμά σας κοιτούσε από το δρόμο και ακόμη και στην ηλικία της Δευτέρας ή Τρίτης Δημοτικού πηγαίνατε μόνοι στο σχολείο. Άλλες εκείνες οι εποχές. Δυστυχώς οι κίνδυνοι μπορεί να βρίσκονται στη στροφή ή ακριβώς έξω από τη σχολική καγκελόπορτα και πολλές φορές έχουν τη μορφή του φίλου, του συγγενή ακόμη και του γείτονα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved