Αυτά τα βιβλία θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να ελέγξουν τον θυμό, τα ανώφελα κλάματα και τη διστακτικότητά τους!

Ειλικρινά σας γράφω ότι έχω μεγάλο πρόβλημα με την 5χρονη κόρη μου. Κλαίει χωρίς λόγο, δεν λέει όχι εκεί που πρέπει και ξεσπά με νεύρα που απορώ από πού τα πήρε! (να σας πω την αλήθεια στα νεύρα έχει να μοιάσει).

Αυτά τα βιβλία θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να ελέγξουν τον θυμό, τα ανώφελα κλάματα και τη διστακτικότητά τους!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Να μαλώσω (δηλαδή να χτυπήσω) δεν μαλώνω. Αλλά υψώνω τη φωνή όταν πρέπει να επιβληθώ. Δεν γίνεται διαφορετικά. Όταν έχω πει επανειλημμένα «Μη, Νικόλ» και δεν ακούει κάτι πρέπει να κάνω ώστε να γίνω κατανοητή. Αυτή η στάση μου όμως έχει και επιπτώσεις.

Και ποια μαμά δεν έχει πει στο παιδί της, να φύγουν από ένα σπίτι που έχουν κάτσει τουλάχιστον τρεις ώρες, και εκείνο να βάλει τα κλάματα και να πει «Μαμά δεν πρόλαβα να παίξω!». Και να το κλάμα, και να οι χαιρετούρες λες δεν θα ξαναειδωθούν ποτέ και να τα νεύρα!

Πιστεύω πώς δεν είμαι η μόνη μαμά που αντιμετωπίζω κλάμα, γκρίνια και νεύρα χωρίς λόγο! Όταν όμως ανακάλυψα αυτά τα βιβλία, ελαττώσαμε αρκετά από τα προβλήματά μας. Για παράδειγμα:

Το βιβλίο «Κλαψ, όχι αλλά κλάματα» μιλά για ένα κορίτσι που κλαίει χωρίς λόγο. Μέσα από την ιστορία του βιβλίου τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ξεχωρίζουν τα χρήσιμα κλάματα (χαράς, πόνου και συγκίνησης) από τα άχρηστα (γκρίνια χωρίς λόγο, επειδή δεν του κάνουν το χατήρι κλπ). Τώρα πια όταν η Νικόλ, πάει να βάλει τα κλάματα ή κλαίει, της λέω «Αυτά είναι άχρηστα κλάματα» και σταματά να κλαίει. (Ναι μη σας φαίνεται παράξενο. Δεν της αρέσει να τη συγκρίνω, ακόμη και με ένα κοριτσάκι ανύπαρκτο)!

Το βιβλίο «Μη φοβάσαι να λες Όχι», μιλά για τους ενδοιασμούς και τη διστακτικότητα που μπορεί να έχει ένα παιδί. Για παράδειγμα η Νικόλ, δεν θέλει να χαρίζει παιχνίδια που αγαπά και της αρέσουν, όταν όμως οι φίλες της επιμένουν λέει «Ναι» και ας μην το θέλει. Το βιβλίο, με βοήθησε να της εξηγήσω ότι αν δεν θέλει να κάνει κάτι πρέπει να λέει «Όχι», όπως λέει σε εμένα ή τον μπαμπά της. (Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου όταν μία φίλη της στο σπίτι την πίεζε να της χαρίσει ένα «μυρωδάτο pinypon» και εκείνη της είπε: «Ιωάννα με πιέζεις. Είπα όχι δεν θέλω να στο χαρίσω!»

Τέλος το βιβλίο «Πώς να νικήσω το θυμό μου», είναι ίσως το μόνο που διαβάζουμε σχεδόν κάθε βράδυ. Η κόρη μου θυμώνει και ξεσπά με το παραμικρό. Οι λόγοι; Συνήθως οι ίδιοι με των άλλων παιδιών. Γιατί δεν θέλει να πιει γάλα, γιατί δεν θέλει να φύγει από τη φίλη της επειδή δεν χόρτασε παιχνίδι, γιατί δεν της αγοράζουμε ένα παιχνίδι που θέλει, γιατί δεν θέλει να πάει την ώρα που λέω εγώ για ύπνο και γιατί της λέω «time is up» όταν τελειώνει το 15λεπτο της ημέρας που της επιτρέπω να παίζει με το τάμπλετ!

Αν με ρωτάτε, ως μαμά, ναι αυτά τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα και πρακτικά. Και το καλύτερο; Στο τέλος το καθένα από αυτά έχει συμβουλές από ψυχολόγους προς τους γονείς, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται όλες τις παραπάνω καταστάσεις.

Τα βιβλία θα τα βρείτε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, μέλος του ομίλου NAKAS GROUP

www.nakasgroup.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved