Σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει ξένες γλώσσες;

Πολλοί είναι οι γονείς που βιάζονται να βάλουν τα μικρά τους σε φροντιστήριο ώστε να μάθουν αγγλικά ή μια άλλη ξένη γλώσσα από νωρίς. Κάνει όμως;

Σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει ξένες γλώσσες;

Σίγουρα τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνία πολύγλωσση και οι ξένες γλώσσες έχουν γίνει ένα απαραίτητο εφόδιο. Ωστόσο πολλοί γονείς κάνουν το λάθος και αναγκάζουν ένα παιδί 4 και 5 ετών να αρχίσει μαθήματα αγγλικών, πριν καλά μάθει να γράφει και να διαβάζει στη μητρική του γλώσσα, που δεν είναι άλλη από τα Ελληνικά.

Σύμφωνα με πολλούς παιδαγωγούς, η κατάλληλη ηλικία για να έρθει σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα ένα παιδί είναι η προσχολική. Έτσι λοιπόν, συστήνουν το παιδί να ξεκινά μαθήματα αγγλικών ή μιας οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας από τη Β' Δημοτικού και μετά. Αυτό γιατί είναι απαραίτητο ένα παιδί να γνωρίζει, να γράφει και να διαβάζει πρώτα στη μητρική του γλώσσα, για να μπορέσει να αφομοιώσει καλύτερα και πιο ουσιαστικά την ξένη.

Ωστόσο, αν κάποιοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν μια ξένη γλώσσα νωρίς, μπορούν να το κάνουν μέσα από ποιήματα, τραγούδια και λίγες λέξεις που θα χρησιμοποιούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Τα παιδιά από 2-8 ετών μπορούν να μάθουν και να αφομοιώσουν μια ξένη γλώσσα μέσα από το παιχνίδι.

Προσοχή: Μην αναγκάζετε ποτέ ένα μικρό παιδί νηπιακής ηλικίας να μάθει μια ξένη γλώσσα. Ακόμη και αν δεν του αρέσει ως παιχνίδι ποτέ να μην το υποχρεώσετε να μάθει κάτι που δεν θέλει. Να θυμάστε ότι η πίεση φέρνει πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Ένα παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του ωρίμανση που θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved