Βάλτε ξανά σε σωστό πρόγραμμα ύπνου το παιδί σας μετά τις διακοπές!

Η επιστροφή στο πρόγραμμα πριν το καλοκαίρι, δεν είναι εύκολη υπόθεση για τα παιδιά. Κοιμόντουσαν αργά, ξυπνούσαν αργά, έπαιζαν όσο ήθελαν, έκαναν ό,τι ήθελαν ξέγνοιαστα. Τώρα όμως, η επιστροφή είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Βάλτε ξανά σε σωστό πρόγραμμα ύπνου το παιδί σας μετά τις διακοπές!

Θα πρέπει να μάθουν ξανά να ξαπλώνουν νωρίς, να ξυπνάνε νωρίς και να παίζουν λιγότερο. Πώς όμως θα γίνει αυτό χωρίς προβλήματα και γκρίνια;

Οι ειδικοί, αρχικά εξηγούν ότι οι γονείς θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά και σιγά σιγά τη μετάβαση στο νέο πρόγραμμα του παιδιού.

Βραδινός ύπνος και πρωινό ξύπνημα

Ένα παιδί, πρέπει να ξυπνά αρκετά πρωί για να είναι στην ώρα του στο σχολείο. Για αυτό λοιπόν, θα πρέπει να κοιμάται νωρίς το βράδυ ώστε να εξασφαλίζει τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου για να νιώθει ξεκούραστο και γεμάτο ενέργεια. Ο βραδινός ύπνος είναι ευεργετικός στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο του παιδιού.

Πώς θα καταφέρετε να βάλετε το παιδί σας νωρίτερα για ύπνο;

Ξεκινήστε αρχικά, να βάζετε το παιδί σας 15 λεπτά νωρίτερα για ύπνο. Αν για παράδειγμα κοιμόταν στις 11 το βράδυ, θα πρέπει να κοιμάται 11 παρά τέταρτο. Με αυτό το σύστημα και σταδιακά, θα μειώνετε κάθε βράδυ 15 λεπτά μέχρις ότου να φτάσετε στην ώρα που θέλετε να πηγαίνει για ύπνο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το Φθινόπωρο νυχτώνει πιο γρήγορα.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας

Μετά το τελευταίο του γεύμα, καθιερώστε ένα μπανάκι ή ντουζ με χλιαρό νερό, βάλτε πυτζαμούλες, πιείτε το γάλα, πλύντε δόντια, διαβάστε το καθιερωμένο παραμύθι και πείτε καληνύχτα.

Τι θα κάνετε με τον μεσημεριανό ύπνο; Θα τον κόψετε ή όχι;

Αν έχει συνηθίσει το παιδί σας να κοιμάται το μεσημέρι αλλά στο ολοήμερο σχολείο που θα πάει δεν θα έχει τη δυνατότητα να κοιμάται μεσημέρι, καλό θα είναι να του κόψετε τον μεσημεριανό ύπνο και στο σπίτι. Αν δεν κοιμόταν το μεσημέρι αλλά στο ολοήμερο σχολείο που θα πάει, θέλετε να κοιμάται τότε θα πρέπει να μάθει να κοιμάται και στο σπίτι. Λάβετε υπόψη εδώ, ότι η ημερήσια ανάγκη σε μεσημεριανό ύπνο για παιδιά άνω των δύο ετών είναι 1-2 ώρες το πολύ.

Αν πάλι δεν ξέρετε τι να κάνετε με τον μεσημεριανό ύπνο, εμείς απλά θα σας πούμε ότι, αν στόχος σας είναι να κοιμάται το παιδί σας στην ώρα του το βράδυ, τότε θα πρέπει απλά να κόψετε εντελώς τον μεσημεριανό ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved