Εύκολη και γρήγορη προσαρμογή στον παιδικό σταθμό!

Σήμερα για κάποια παιδάκια είναι η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό. Κάποια άλλα θα προσαρμοστούν γρήγορα ενώ κάποια άλλα όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά βγαίνουν από την μέχρι τώρα ρουτίνα τους και αναγκάζονται να ακολουθήσουν μια νέα.

Εύκολη και γρήγορη προσαρμογή στον παιδικό σταθμό!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αρχικά τα νέα παιδάκια, όλων των ηλικιών περνάνε από τη φάση που ονομάζουμε γονείς και νηπιαγωγοί, προσαρμογή. Οι δύο πρώτες εβδομάδες συνήθως είναι προσαρμοστικές ώστε το παιδί να συνηθίσει, σιγά σιγά στο νέο του περιβάλλον. Με τη βοήθεια της νηπιαγωγού και με την καθοδήγησή της, σίγουρα θα τα καταφέρετε αλλά και εμείς ως μαμάδες που έχουμε περάσει από τη δική σας θέση, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που βοήθησαν και εμάς τις ίδιες.

Πώς θα κάνετε την προσαρμογή πιο εύκολη;

Στο σπίτι

  1. Συζητήστε με το παιδάκι σας ότι θα ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, για να γνωρίσει καινούρια παιδάκια και για να μάθει να παίζει καινούρια παιχνίδια.
  2. Εξηγήστε του ότι εσείς θα βρίσκεστε μαζί του όλο το απόγευμα, ζητώντας του να σας δείξει και να σας πει τι έκανε όλη τη μέρα.
  3. Κάντε το σχολείο μια δραστηριότητα. Επιλέξτε μαζί τα ρούχα που θα βάλει την άλλη μέρα στο σχολείο και παροτρύνετέ το να πάρει ένα αγαπημένο του παραμύθι ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι να το δείξει στους νέους του φίλους.

Στο σχολείο

  1. Αρχικά θα σας ζητηθεί να είστε στον ίδιο χώρο για περίπου 1-2 ώρες. Τόση θα είναι η παραμονή σας την πρώτη μέρα.
  2. Τις επόμενες μέρες οι ώρες παραμονής του στο σχολείο θα είναι περισσότερες, αλλά εσείς θα συνεχίσετε να πηγαίνετε να το παίρνετε νωρίς.
  3. Καθιερώστε μία τρυφερή ρουτίνα αποχωρισμού. Μια αγκαλίτσα ή ένα φιλάκι για αντίο. Ακόμη και έναν μυστικό χαιρετισμό που μόνο εσείς οι δύο θα ξέρετε τι σημαίνει.
  4. Πάντα να του λέτε ότι θα βρεθείτε στο σπίτι και ότι αποχωρίζεστε για λίγο.
  5. Κάντε γνωριμίες με τις μαμάδες που τα παιδιά τους κάνουν περισσότερη παρέα με το δικό σας και κανονίστε συναντήσεις, ώστε να γνωριστούν καλύτερα.
  6. Μην νιώθετε άγχος και ενοχές καθώς τα δικά σας συναισθήματα μεταφέρονται στο παιδί σας, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.
  7. Τέλος, μην κλάψετε ποτέ μπροστά του. Ξέρουμε, η πρώτη φορά πάντα είναι αρκετά συναισθηματικά φορτισμένη. Όλες οι μαμάδες το έχουμε περάσει. Δεν πρέπει όμως, αυτή τη συγκίνηση να τη δουν τα παιδιά. Δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι τα δάκρυά σας είναι δάκρυα χαράς. Δάκρυα που μεγάλωσε. Τα μικρά παιδιά το δάκρυ το έχουν συνδυασμένο με τη στεναχώρια και τη λύπη. Αν εσείς κλάψετε μπροστά τους, τότε και εκείνα να κλάψουν μπροστά σας και μάλιστα με λυγμούς... κάτι το οποίο δεν θέλετε.

Έτσι λοιπόν, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας σε συνδυασμό με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, σίγουρα θα επιτύχετε μία εύκολη και γρήγορη προσαρμογή στον παιδικό σταθμό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved