Να πώς θα κάνετε το παιδί σας να ερωτευθεί το διάβασμα!

Μου αρέσουν τα βιβλία πάρα πολύ. Τόσο πολύ που αν αρχίσω ένα βιβλίο θα κάνω τα αδύνατα, δυνατά για να το τελειώσω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Θέλω ακόμη και τώρα να μαθαίνω καινούρια πράγματα και να διευρύνω όσο μπορώ τις γνώσεις μου. Το ίδιο όμως θέλω να κάνει και το παιδί μου. Θέλω να αγαπάει το διάβασμα και τα βιβλία. Θέλω να μάθει πώς εκεί μέσα κρύβονται εκπληκτικές λέξεις. Ότι υπάρχουν πιο όμορφοι «κόσμοι» από ότι αυτοί που μας παρουσιάζουν στην τηλεόραση.

Να πώς θα κάνετε το παιδί σας να ερωτευθεί το διάβασμα!

Τι κάνω; Ακόμη δεν ξέρει να διαβάζει αλλά προσπαθώ να τις διαβάζω εγώ όσο μπορώ. Διαβάζουμε παραμύθια και ανοίγουμε εγκυκλοπαίδειες με εικόνες. Είναι απίστευτο το πόσες απορίες μπορεί να γεννήσει ένα 4χρονο μυαλουδάκι. Εδώ σας έχω μερικές συμβουλές για το πώς θα καταφέρετε το παιδί σας να αγαπήσει την ανάγνωση!

1.Ξεκινήστε να τους διαβάζετε από μικρή ηλικία.
Διαβάζοντας στα παιδιά σας παραμύθια από μικρή ηλικία, θα τους μάθετε να αγαπήσουν από νωρίς το διάβασμα. Με αυτό τον τρόπο θα τα μάθετε αρχικά να το συνηθίσουν και όταν μεγαλώσουν να το αναζητούν.

2. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους.
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να κάνουν ερωτήσεις και αυτό γιατί θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα. Όταν λοιπόν θα δίνετε απαντήσεις στα παιδιά σας, η περιέργειά τους θα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ και έτσι θα θέλουν να μάθουν περισσότερα. Με τον ίδιο τρόπο θα δελεαστούν από την ικανότητα της ανάγνωσης ενθαρρύνοντας τα να βρίσκουν τις απαντήσεις που θέλουν μόνα τους, μέσα από τα βιβλία.

3. Επιλέγετε βιβλία με τα θέματα που τα ενδιαφέρουν.
Αν στα παιδιά σας αρέσουν οι δεινόσαυροι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε βιβλία με δεινόσαυρους. Αν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ένα θέμα, αφήστε τα να μάθουν τα πάντα για αυτό!

4 Χρησιμοποιήστε τα βιβλία, ως μια ευχάριστη ανταμοιβή.
Οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε ανταμειβές στα παιδιά μας όταν κάνουν κάτι καλό. Για παράδειγμα, «Αν είσαι καλός θα διαβάσουμε αυτό το βιβλίο που είναι το αγαπημένο σου».

5.Πηγαίνετε μαζί σε μια βιβλιοθήκη.
Οι βιβλιοθήκες είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος για να βρίσκετε πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία. Τα παιδιά τα «τραβάει» ότι έχει να κάνει με τα παλιά τα χρόνια. Έτσι μην εκπλαγείτε όταν η κόρη σας, θα σας ζητάει να μάθει ακόμη περισσότερα για την ιστορία της Ιουλιέτας.

6 Μην τα πιέσετε ποτέ να διαβάσουν.
Μην πιέζετε τα παιδιά σας όσον αφορά την ανάγνωση. Να γνωρίζετε πώς η πίεση μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

7. Μην τους αρνηθείτε ποτέ να τους διαβάσετε.
Αν κάποια στιγμή τα παιδιά σας, σας ζητήσουν να τους διαβάσετε το αγαπημένο τους παραμύθι και εσείς αρνηθείτε, μην σας εκπλήξει όταν αργότερα κάποια στιγμή σας αρνηθούν να κάνουν τα μαθήματά τους.

8. Δείξτε τους πόσο πολύ αγαπάτε την ανάγνωση.
Τα παιδιά τις περισσότερες φορές μας μιμούνται. Με λίγα λόγια μας αντιγράφουν. Έτσι αν δουν εσάς με ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζετε, σίγουρα και αυτό θα θέλει να κάνει το ίδιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved