Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό! Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Οι μέρες πέρασαν, οι διακοπές τελείωσαν, μπήκε ο Σεπτέμβρης και είναι η πρώτη μέρα που πήγαμε με τα παιδάκια μας στον παιδικό σταθμό.

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό! Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Αφού τις τελευταίες μέρες του είχατε μιλήσει για την ημέρα αυτή και για τις ώρες που θα περνάει με άλλα παιδάκια μακριά από εσάς, ελπίζετε ότι η προσαρμογή του θα είναι εύκολη, χωρίς παράπονα. Αυτό βγάλτε το από το μυαλό σας! Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, μικρές ή μεγάλες, ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε εσείς και είναι και το πιο δύσκολο, είναι να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα, χωρίς να υπάρχουν γκρίνιες και κλάματα.

• Καλό είναι στην αρχή να φροντίσετε η παραμονή του για τις πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό να είναι μικρής διάρκειας, περίπου 2 ώρες, για να μπορέσει πιο εύκολα το παιδί σας να προσαρμοστεί. Αυτό βέβαια θα το συζητήσετε με την παιδαγωγό, καθώς η πολιτική του κάθε παιδικού σταθμού είναι διαφορετική.
• Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο παιχνίδι στο σπίτι ή λούτρινο ζωάκι. Καλό είναι να το παίρνει μαζί του τις πρώτες μέρες για να νιώθει άνετα.
• Χωρίς να έχετε απολογητικό ύφος, εξηγήστε του με όμορφο τρόπο, ότι όσο εκείνο θα είναι στον παιδικό σταθμό, εσείς θα είστε στην δουλειά σας και θα επιστρέψετε μαζί στο σπίτι.
• Την στιγμή του αποχωρισμού τα περισσότερα παιδιά κλαίνε. Εσείς φροντίστε να το αποχαιρετήσετε γλυκά και με σιγουριά, χωρίς διαπραγματεύσεις. Σιγά σιγά θα το καταλάβει κι όσο περνούν οι μέρες θα χαίρεται που πηγαίνει στον σταθμό.
• Όταν τελειώσετε τη δουλειά σας και είστε στον δρόμο για το πάρετε, μην ξεχάσετε να του πείτε «μπράβο» για το νέο του ξεκίνημα. Πρέπει να υπάρχει επιβράβευση.
• Μην κάνετε το λάθος να μπείτε σε συγκρίσεις. Μην συγκρίνετε δηλαδή το παιδί σας με κάποιο άλλο που δεν κλαίει όταν φεύγει η μαμά του. Μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και τον δικό του συναισθηματικό κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved