Η σημασία των βιβλίων για τον παιδικό ψυχισμό

Η αγάπη για το βιβλίο καλλιεργείται από τον γονιό προς το παιδί.

Η σημασία των βιβλίων για τον παιδικό ψυχισμό

Είναι θλιβερό για ένα παιδί να ζει σε ένα σπίτι δίχως βιβλία, δίχως τα παραμύθια εκείνα που θα το βοηθήσουν να ενταχτεί ψυχοσυναισθηματικά στην ίδια την υπόθεση της ζωής.

Διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά μας, τους προσφέρουμε ψυχικά οφέλη πέραν από τα πνευματικά;

Από μηνών κιόλας ένα μωρό μπορεί μέσα από χρώματα και εικόνες να ενσωματώσει νέα ερεθίσματα. Τα παιδικά βιβλία εκφράζουν απλά και αβίαστα την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού δίχως να υπόκεινται στον έλεγχο και τον περιορισμό μίας λογικής και στείρας πραγματικότητας.

Αποτυπώνουν σημαντικές για τον ψυχισμό του παιδιού θεματολογίες όπως είναι: οι οικουμενικές υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου (το δίπολο ζωής θανάτου), οι έννοιες της αδικίας/ της δικαιοσύνης, οι ηθικές διαφορές ανάμεσα στο καλό και το κακό, η επαφή με τα πηγαία άγχη του ανθρώπου όπως είναι η ανάγκη για αυτονομία, οι φόβοι ωρίμανσης κλπ.

Το παιδί λοιπόν επεξεργάζεται πολύπλοκες έννοιες μέσα από μια στρωτή και λιτή ιστορία. Ενισχύεται έτσι και η κριτική του σκέψη, ερμηνεύει συμβολισμούς, χτίζει τις δικές του στάσεις για τον κόσμο και μαθαίνει να διαχωρίζει το αληθινό από το φανταστικό.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα παραμύθια βγάζουν το παιδί από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις αποτελώντας συμβολικές αποδόσεις των εμπειριών της ζωής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved