«Κοινωνικό σχολείο»: Ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους, θα ξεκινήσει και το «κοινωνικό σχολείο», μια νέα δέσμη δράσεων του υπουργείου Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της χώρας.

«Κοινωνικό σχολείο»:  Ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου

Τους άξονες δράσης του «κοινωνικού σχολείου» παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και φορέων με θέμα την λειτουργία του «κοινωνικού σχολείου».

Στόχος της σύσκεψης ήταν να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στα θέματα του ρατσισμού, της διατροφής, της σωματικής άσκησης, της πρόληψης νοσημάτων, της σχολικής βίας, της σεξουαλικής αγωγής και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, του εθισμού στα ναρκωτικά, του Ίντερνετ και των πρώτων βοηθειών.

Αναλυτικά οι σημαντικότερες δράσεις του «κοινωνικού σχολείου» αφορούν και είναι:
· Η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία.
· Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής.
· Η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, του ρατσισμού.
· Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
· Η πρόληψη για τις μολυσματικές ασθένειες.
· Η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού .
· Η λειτουργία του προγράμματος Kids Athletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.
· Η εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών στην εκπαίδευση.

«Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουμε τελειώσει τα πιο πολλά από όσα χρειαζόμαστε για τις δράσεις που συνοδεύουν, αυτό που με δύο λέξεις αποκαλούμε "κοινωνικό σχολείο". Από τις 11 Σεπτεμβρίου το "κοινωνικό σχολείο" τίθεται σε εφαρμογή» τόνισε κατά την σύσκεψη ο κ. Λοβέρδος.

Στην σύσκεψη ανακοινώθηκε η πιλοτική λειτουργία δύο αθλητικών σχολείων, η θεσμοθέτηση της ημέρας σχολικού αθλητισμού και η έναρξη της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου να αξιοποιούνται στο γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα συνδράμει στην λειτουργία του «κοινωνικού σχολείου» με παρεμβατικές δράσεις ανάπτυξης του αθλητισμού και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, όπου χρειαστεί σύμφωνα με τις μετρήσεις των σχετικών προγραμμάτων.

Η εφαρμογή του προγράμματος Kids Athletics στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας επισημοποιήθηκε τέλος στην ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της IAAF θα εκτελεστεί από την επερχόμενη σχολική σεζόν (2014-2015) κι αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στον ελληνικό στίβο, ο οποίος θα βρεθεί ακόμη πιο κοντά στα παιδιά. Στόχος της ομοσπονδίας μέσα από το πρόγραμμα Kids Athletics να φέρει τα μικρά παιδιά στα στάδια, να τους γνωρίσει τον αθλητισμό και να αναγνωρίσει τα ταλέντα τους. Το kids athletics έχει ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα και στα σωματεία και έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved