Ελλάδα: Tα νήπια λένε ένα δυνατό «Οχι» στο κάπνισμα! Στην ηλικία των επτά όμως αλλάζουν γνώμη...

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών μαθητές σχολείων εκπαιδεύτηκαν να λένε όχι στο κάπνισμα, χάρη στο Πρόγραμμα "Δράσεις Προαγωγής Υγείας για την Πρόληψη και τη Διακοπή της Καπνιστικής Συνήθειας" που υλοποίησε ο δήμος Παύλου Μελά. Το Πρόγραμμα αφορούσε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού ξεκινώντας από μαθητές Νηπίων, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, παιδαγωγούς και ενήλικες καπνιστές.

Ελλάδα: Tα νήπια λένε ένα δυνατό «Οχι» στο κάπνισμα! Στην ηλικία των επτά όμως αλλάζουν γνώμη...

«Στους στόχους του προγράμματος ήταν η πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας. Φαίνεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας με το κάπνισμα. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι το 16,9% των αγοριών ηλικίας 13-15 ετών καπνίζουν και η δοκιμή του τσιγάρου έχει κατέβει στην ηλικία των 7-10 ετών» ανέφερε η Κυριακή Παπαδημητρίου, επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος "Τα δυνατά ΌΧΙ".

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος "Τα δυνατά Όχι" που υλοποιήθηκε σε μαθητές νηπίων, Α' και Β' Δημοτικού ήταν η δημιουργία δεξιοτήτων άρνησης όχι μόνο του τσιγάρου αλλά και του αλκοόλ, των ναρκωτικών, του σεξ χωρίς προφυλακτικό, της βίας και του ρατσισμού.

Ο ρόλος των οικογενειών ήταν καθοριστικός στο να περάσει στα παιδιά το μήνυμα του «λέω όχι». Το "όχι" των γονιών ήταν αυτόματα και "όχι"των παιδιών γιατί εκφραζόταν ο φόβος της τιμωρίας. Τα παιδιά γνώρισαν μέσω του βιωματικού παιχνιδιού έννοιες όπως η νικοτίνη και οι βλαβερές διαστάσεις της τις οποίες δεν γνώριζαν. Τα παιδιά που δεν συμμετείχαν θεωρούσαν ότι το κάπνισμα είναι καλό από την στιγμή που οι γονείς τους καπνίζουν, ενώ το θεωρούσαν αρνητικό μόνο εφόσον οι γονείς τους προσπαθούσαν να το κόψουν ή το έκοψαν.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν καλύτερα στα νήπια και στους μαθητές της Α' και Β' Δημοτικού γιατί εκεί το πρόγραμμα ήταν ολοκληρωμένο και τα παιδιά ενεπλάκησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη δραστηριότητα. Αντίθετα στα παιδιά του Γυμνασίου η δράση ήταν μικρή και δεν υπήρξαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση ότι περίπου ένα στα τρία ή ένα στα τέσσερα παιδιά βγαίνοντας από το Γυμνάσιο έχουν ήδη καπνίσει, ενώ είναι πολύ ανησυχητικό ότι περίπου τα μισά θεωρούν ότι η νικοτίνη και το κάπνισμα δεν συνηθίζεται από τον οργανισμό, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι εύκολο να διακόψει το κάπνισμα εφόσον το έχει ξεκινήσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved