Το χάσμα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες μεγαλώνει
Γιατί το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μεγαλώνει στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες;

Ένα πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο από το University College London (UCL) αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα σχετικά με τη διάκριση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στη μάθηση μαθηματικών και θετικών επιστημών . Σύμφωνα με την έρευνα, τα αγόρια επιδεικνύουν καλύτερη απόδοση από τα κορίτσια σε αυτούς τους τομείς, παρά την αρχική πρόοδο των κοριτσιών πριν από την πανδημία COVID-19.
Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πρακτικές συμβουλές για μπαμπάδες - Πώς θα την εφαρμόσουν

Διεύρυνση της διαφοράς στις επιδόσεις
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η διαφορά στις επιδόσεις των μαθητών έχει διευρυνθεί σημαντικά, με τη διαφορά στα μαθηματικά να έχει αυξηθεί από 2 μονάδες το 2020 σε 26 μονάδες σήμερα, με τα αγόρια να υπερτερούν. Στην επιστήμη, η διαφορά ήταν προς όφελος των κοριτσιών μέχρι το 2020, αλλά πλέον τα αγόρια έχουν ξεπεράσει τα κορίτσια κατά 14 μονάδες.
Παράγοντες που επηρεάζουν τα κορίτσια
Η αναφορά αποδίδει αυτή τη διαφορά σε παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, το αίσθημα ανήκειν και η απουσία από το σχολείο , οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τα κορίτσια. Τα αγόρια, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζονται πιο σίγουρα όταν πρόκειται να απορροφήσουν γνώσεις στα μαθηματικά και στις επιστήμες.
Διεθνής επέκταση του φαινομένου
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ζήτημα της ανισότητας δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση, αλλά επηρεάζει επίσης την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα "οροπέδιο" σε τομείς που παραδοσιακά θεωρούνται "ανδρικοί", όπως οι επιστήμες και η τεχνολογία.
Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού: Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης
Πέρα από αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να ενισχύει στερεότυπα φύλου, ενισχύοντας την ιδέα ότι οι γυναίκες δεν είναι "φυσικά" κατάλληλες για τις λογικές και επιστημονικές γνώσεις, ενώ είναι πιο κατάλληλες για το συναισθηματικό και το ενστικτώδες. Αυτές οι προκαταλήψεις επηρεάζουν τις κοινωνικές αντιλήψεις και τις μελλοντικές ευκαιρίες για τις γυναίκες στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ζωή.
Πηγή: Infobae