Aπό πότε το παιδάκι που έχει γενέθλια, πρέπει να κάνει δώρα στους φίλους του; Γράφει η Ελένη Κεχαγιά

Φέτος τα παιδιά μου πήγαν για πρώτη φορά σχολείο. Για την ακρίβεια παιδικό σταθμό. Η αλήθεια είναι ότι πριν από τα παιδιά μου δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με παιδάκια, ούτε με... παιδικά γενέθλια.

Aπό πότε το παιδάκι που έχει γενέθλια, πρέπει να κάνει δώρα στους φίλους του; Γράφει η Ελένη Κεχαγιά

Τα παιδικά πάρτι με συμμαθητές, δεν έχουν αρχίσει ακόμα, όμως παρατηρώ έκπληκτη μία νέα μόδα η οποία ομολογουμένως δε μου αρέσει.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα μεσημέρι πήγα να παραλάβω τα παιδιά μου. Ο Ορφέας ήρθε περιχαρής με μία σακούλα στο χέρι. «Μαμά κοίτα κοίτα! Εχω δώρο έναν κουμπαρά!». «Α, πολύ ωραία! Κέρδισες δώρο επειδή ήσουν καλό παιδί;». «Όχι! Επειδή είχε γενέθλια ο Γιώργος!». Παραξενεύτηκα αλλά δεν με απασχόλησε περισσότερο το θέμα.

Πέρασαν κανά δυο βδομάδες και τσουπ να σου πάλι το Ορφίδι με μία σακούλα γεμάτη με μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής . «Μαμά, μαμά κοίτα!». «Τι είναι αυτό αγάπη μου;». «Δώρο από την Μαρία που είχε γενέθλια!».
Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε με κάθε παιδάκι που είχε γενέθλια. Και δε μιλάω για ένα συμβολικό σακουλάκι με ζαχαρωτά, ή μπαλόνια. Μιλώ για κούπες, αυτοκινητάκια και άλλα λογιών λογιών δωρά.

Και βέβαια πάντα ο Ορφέας και οι συμμαθητές του, περιχαρείς με τα δώρα στα χέρια κάθε φορά. Ολοι με δώρο εκτός από το παιδί που έχει γενέθλια.

Ωπα. Καταλαβαίνω να μη κάνεις πάρτι στο σπίτι, σε παιδότοπο, σε πάρκο. Είτε γιατί δεν έχεις χρόνο, είτε γιατί δε βγαίνεις οικονομικά, είτε ακόμα και γιατί δε θες πολλά πολλά με τους υπόλοιπους γονείς και κοιτάς να το αποφύγεις, όσο μπορείς ακόμα τουλάχιστον... Μη μου πείτε ότι μένετε άφωνοι! Συμβαίνει και αυτό. Ετσι κι αλλιώς από το δημοτικό και μετά, σύμφωνα με τα λεγόμενα φίλων και γνωστών με μεγαλύτερα παιδιά, δεν σου μένει ούτε ώρα το Σαββατοκύριακο για σένα από τα πολλά πάρτι, τις αθλοπαιδείες και τις συγκεντρώσεις.

Όμως δε καταλαβαίνω αφού αποφασίζεις να γιορτάσεις το παιδί σου και είσαι διατεθειμένος μάλιστα να πάρεις και δωράκια στα άλλα παιδιά, γιατί να μη κάνεις το πιο απλό. Συνεννοήσου με το σχολείο, να δώσει ένα χαρτάκι που να λέει «αύριο, έχει γενέθλια ο Κωστάκης, θα φάμε γλυκό!» και έτσι και τα παιδάκια να είναι προετοιμασμένα και όποιος γονιός θέλει να πάρει και σε αυτόν το δόλιο τον όποιο Κωστάκη και ένα δωράκι αλλά να έχει και το παιδί την δική του ξεχωριστή ημέρα.

Δεν είναι θέμα τσιγκουνιάς. Είναι όμως θέμα τρόπου σκέψης. Είναι τα γενέθλιά του! Πως θα ξεχωρίσει ένα παιδί την δική του ξεχωριστή ημέρα; Θα μου πείτε είναι σίγουρα ξεχωριστή ημέρα αφού δίνει δώρα στους φίλους του κι δεν παίρνει τίποτε πίσω.
Πέραν της πλάκας, ένα παιδί, πρέπει να νιώσει την ημέρα των γενεθλίων του. Πως θα ξεχωρίσει την αξία του δώρου που λαμβάνει αν παίρνει δωράκια τόσο στα γενέθλιά του αλλά και στα γενέθλια όλων των υπόλοιπων παιδιών.

Δεν ξέρω αν θα με παρεξηγήσουν, δε ξέρω αν θα φανώ περίεργη, τσιγκούνα, ξενέρωτη αλλά στα γενέθλια των παιδιών μου, δε σκοπεύω να δώσω δωράκια στα παιδάκια.

Θα τους κεράσω γλυκά, ζαχαρωτά, φαγητά, χυμούς, θα τους μοιράσω μπαλόνια, αλλά δωράκια δε θα στείλω!

Στείλτε μας κι εσείς τα μηνύματά σας, τους προβληματισμούς, τις ιστορίες σας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved