Καλύτερη εκπαίδευση, πιο ευτυχισμένα παιδιά

Καλύτερη, δίκαιη και ίση προς όλους εκπαίδευση είναι το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέτος για την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης.

Καλύτερη εκπαίδευση, πιο ευτυχισμένα παιδιά
Bigstock

Η 24 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ανάδειξη της σημαντικής συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων των κρατών αναφέρει ο ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέας, Antonio Guttares, να λέει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς όλους τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ενάντια στην παγκόσμια ύφεση, τις αυξανόμενες ανισότητες και την κλιματική κρίση.»

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη.

Προσφέρει στα παιδιά μια διέξοδο από τη φτώχεια και μία πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, ακόμα και εν έτη 2023:

  • περίπου 244 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι από όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο,
  • 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν αριθμητικές πράξεις,
  • λίγο λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην Αφρική ολοκληρώνουν το γυμνάσιο

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι χωρίς δίκαιη για όλους και ποιοτική εκπαίδευση με ίσες ευκαιρίες για όλους, δεν θα εξαλειφθεί ποτέ η ανισότητα των φύλων και δεν θα σπάσει ποτέ ο κύκλος της φτώχειας.

Αφιερωμένη στα κορίτσια του Αφγανιστάν η Ημέρα Εκπαίδευσης το 2023

Φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη στα κορίτσια και στις γυναίκες από το Αφγανιστάν οι οποίες στερούνται δικαιώματα και ελευθερίες που για τον υπόλοιπο κόσμο είναι δεδομένα. Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από όταν η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση «απαγορεύεται» για τα κορίτσια που κατοικούν σε περιοχές εκτός μεγάλων πόλεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για εκείνα το σχολείο τελειώνει στα 11 τους χρόνια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε γράψει τον περασμένο Σεπτέμβρη:

«Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved