Μην πετάτε τα σχολικά βιβλία - Ανακυκλώστε τα

  • Πού μπορείτε να ανακυκλώσετε τα σχολικά βιβλία
  • Εσείς τι κάνετε τα σχολικά βιβλία των παιδιών σας;
Μην πετάτε τα σχολικά βιβλία - Ανακυκλώστε τα
bigstockphoto.com

Κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι να κάνουν τα σχολικά βιβλία.

Ορισμένοι τα ανακυκλώνουν στους μπλε κάδους, άλλοι τα δίνουν σε χαρτοπωλεία και άλλοι πάλι τα συγκεντρώνουν στην αποθήκη μέχρι να αποφασίσουν πώς θα τα αξιοποιήσουν ( και αν ...).

Εσείς τι κάνετε τα σχολικά βιβλία των παιδιών;

Πιθανόν να μη το γνωρίζετε, αλλά από το καλοκαίρι του 2016 υλοποιείται το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού «Το Χαρτί του Μέλλοντός μας» από το ΙΤΥΕ-Διόφαντος σε σχολεία που έχουν ενταχθεί σε αυτό.

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ μετά διακόπηκε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας Covid 19.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα, ώστε να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών και στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού, καθώς και να επιτευχθεί εξοικονόμηση υλικών και ενέργειας, σε μια εποχή που αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

sxolika vivlia1

φώτο: pexels.com /Oleksandr Pidvalnyi

«Το Χαρτί του Μέλλοντός μας» – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία

Συγκεκριμένα, οι σχολικές μονάδες συγκέντρωσαν χαρτί γραφής, δηλαδή παλιά βιβλία, σχολικά ή μη, τα οποία οι μαθητές δεν χρειάζονταν, μαθητικά τετράδια, λευκό χαρτί φωτοτυπικού μηχανήματος σε ειδικούς μεγασάκους.

Το χαρτί που συγκεντρώθηκε στα σχολεία μεταφέρθηκε με τη συνεργασία Δήμων και άλλων φορέων με τους οποίους συνεργάσθηκε το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ σε σταθμούς συγκέντρωσης, σε μεγάλους ειδικούς κάδους συλλογής. Το χαρτί που συγκεντρώθηκε ανά Δήμο ζυγίστηκε και πωλήθηκε σε αναδόχους που επιλέχθηκαν μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Τα έσοδα από την πώληση του χαρτιού αξιοποιήθηκαν στο σύνολό τους για την αγορά χαρτιού Α4 με σκοπό την κάλυψη αναγκών των σχολείων που συμμετείχαν.

Προϋποθέσεις για ανακύκλωση σχολικών βιβλίων

  • Θα πρέπει το σχολείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ( ρωτήστε τη διεύθυνση προκειμένου να ενημερωθείτε).
  • Η ανακύκλωση αφορά μόνο βιβλία, τετράδια και φωτοτυπικό χαρτί.
  • Τα βιβλία δεν πρέπει να είναι κατεστραμμένα.
sxolika vivlia2

φώτο: pexels.com /Donate

Επανέναρξη του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο 2022

Ήδη δρομολογήθηκε η επανέναρξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο 2022 κατόπιν υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας με τον Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να λάβουν μέρος οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν έδρα στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ θα διερευνήσει την επέκταση του και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον προηγουμένως διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα πατώντας εδώ.

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved