Εγγραφή στο Δημοτικό Σχολείο: Πότε και πώς γίνεται

  • Πώς γίνεται η αίτηση
  • Αυτά είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Ιωάννα Κατσίμπα
Εγγραφή στο Δημοτικό Σχολείο: Πότε και πώς γίνεται

Το ξεκίνημα του σχολείου μοιάζει για τις περισσότερες μαμάδες σαν ένα «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», μιας και τόσο το παιδί αναμένεται να βρεθεί σε μια εντελώς καινούρια και άγνωστη πραγματικότητα, όσο και οι γονείς καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολλές πρωτόγνωρες διαδικασίες, μέχρις ότου τα παιδιά να ξεκινήσουν την πρώτη μέρα στον «κόσμο» της σχολικής εκπαίδευσης.

Εάν ανήκεις σε εκείνες τις μαμάδες, που το άγχος, τις έχει κατακλύσει, τότε πάρε μία βαθιά ανάσα, γιατί σου έχουμε ευχάριστα νέα: Δεν είσαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που έχει να αντιμετωπίσει τη διαδικασία εγγραφής του παιδιού της στο Δημοτικό σχολείο.

Για εμάς τις μανούλες, λοιπόν, που ερχόμαστε για πρώτη φορά αντιμέτωπες με το «εγχείρημα» της εγγραφής του μικρού μας στο Δημοτικό σχολείο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είμαστε όλες μαζί, επομένως, δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας, αρκεί απλώς να ακολουθήσουμε τα παρακάτω εύκολα και γρήγορα «βήματα».

Πώς γίνεται η αίτηση

Το πρώτο στοιχείο, που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι η χρονική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας, μπορούμε να εγγράψουμε τα αγγελούδια μας στο Δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και τις 20 Μαρτίου, όπου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Σίγουρα, τα νέα θα φτάσουν γρήγορα στα αυτιά μας, μιας και πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Δημοτικού σχολείου αναρτά σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τις ώρες υποβολής των αιτήσεων και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής. Μανούλες, ώρα να πάρουμε χαρτί και μολύβι για τη συνέχεια.

taylor wilcox 4nKOEAQaTgA unsplash

Αυτά είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που χρειαζόμαστε, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της εγγραφής των μικρών μας στην Α’ Δημοτικού είναι συγκεκριμένα, επομένως, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να οργανωθούμε και να αρχίσουμε να τα συλλέγουμε, αγαπητές μανούλες.

Ιδού όλα όσα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας:

  • Πιστοποιητικό Γέννησης δήμου ή κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού γέννησης από τους γονείς, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του πληροφορικού συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ.
  • Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  • Το Ατομικό Δελτίο Υγείας του παιδιού μας
  • Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας του παιδιού μας
  • Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό
kimberly farmer lUaaKCUANVI unsplash

Ομολογουμένως, η εγγραφή του παιδιού μας στο Δημοτικό σχολείο, συχνά, φαντάζει μία αγχωτική διαδικασία, λόγω της απειρίας που ενδεχομένως έχουμε στο συγκεκριμένο «εγχείρημα» και του επίκτητου άγχους μας, ως «φρέσκες» μανούλες να κυλήσουν όλα καλά. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως δεν υπάρχει λόγος για έξτρα στρες στις ζωές μας, καθώς και για εκείνους τους γονείς που ακόμη δεν έχουν προλάβει να εγγράψουν τα μικρά τους στο σχολείο, μπορούν να πάρουν μία έγκριση από τον διευθυντή ή τη διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε να εκκινήσει η διαδικασία. Ακολουθώντας, λοιπόν, τα παραπάνω «βήματα», η μόνη μας έννοια θα είναι πώς θα προετοιμάσουμε το μικρό μας ζουζούνι, έτσι ώστε να δεχθεί με ανυπομονησία και χαρά αυτό το καινούργιο «κεφάλαιο» της… ανεξάρτητης, κατά κάποιον τρόπο, ζωής του. Έτοιμες;

Μάθετε περισσότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε:

idiotiki ekpaideusi
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved