Τι μπορούν να κάνουν νόμιμα τα παιδιά κάτω των 18 ετών

  • Συμβουλές για γονείς
  • Τι επιτρέπεται να κάνουν τα μικρότερα παιδιά και τι όχι
  • Το Διαδίκτυο δεν είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον
Τι μπορούν να κάνουν νόμιμα τα παιδιά κάτω των 18 ετών
Bigstock

Συμβουλές για γονείς

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παράδοξα του Διαδικτύου είναι ότι ενώ αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα παιδιά να εκτίθενται σε κάθε είδους βίαιο και διεστραμμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο στην κανονική τους ζωή τους τα κυνηγάμε μέχρι και την ζακέτα τους να βάλουν για να μην κρυώσουν. Συμφωνείτε, έτσι δεν είναι;

Κι όμως αν κάτσετε και σκεφτείτε τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνουν τα παιδιά κάτω των 18 ετών, θα διαπιστώσετε ότι σε όλα τα #NOT που αναφέρονται, θα συμφωνήσετε ενώ στο ένα και μοναδικό #yeap που υπάρχει θα απορήσετε. Γιατί όμως να απορήσετε όταν εσείς οι ίδιοι το επιτρέπετε; Ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Τι επιτρέπεται να κάνουν τα μικρότερα παιδιά και τι όχι

  • #not Να αγοράσουν αλκοόλ και τσιγάρα
  • #not Να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό
  • #not Να ψηφίσουν
  • #not Να εργαστούν
  • #yeap Να παρακολουθούν εκατοντάδες βίντεο στο διαδίκτυο με βίαιο ή πορνογραφικό περιεχόμενο
paidia kai periexomeno

Κι όμως, αφήνοντας ένα παιδί να πιάνει το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ στα χέρια του και μάλιστα χωρίς να έχετε τον έλεγχο του τι βλέπει, επιτρέπετε να βλέπει εκατοντάδες βίντεο με απαγορευμένο περιεχόμενο. (σκηνές βίας, πορνογραφικό περιεχόμενο, ακατάλληλα παιχνίδια κ.α.)

Το Διαδίκτυο δεν είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον

Το Διαδίκτυο δεν είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον. Είναι σαν μια μεγαλούπολη που έχει τους κινδύνους της αλλά έχει και τις ομορφιές της. Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά ότι δεν είναι όλες οι πληροφορίες και οι εικόνες κατάλληλες για την ηλικία τους και κάθε φορά που εκτίθενται σε αυτές, το κόστος στο ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο μπορεί να μην είναι μετρήσιμο, είναι όμως σίγουρα επιζήμιο.

Χριστίνα Παπαδοπούλου
Εκπαιδευτικός, με MSC στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Christina Digital Parenting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved