Έρευνα: 6 στα 10 παιδιά του Δημοτικού υποφέρουν από πόνους στην πλάτη εξαιτίας της βαριάς σχολικής τσάντας

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως το βάρος της σχολικής τσάντας ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του παιδιού.

Έρευνα: 6 στα 10 παιδιά του Δημοτικού υποφέρουν από πόνους στην πλάτη εξαιτίας της βαριάς σχολικής τσάντας

Σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έξι στα δέκα παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας υποφέρουν από πόνους στην πλάτη εξαιτίας κυρίως της βαριάς σχολικής τσάντας και δευτερευόντως της κακής στάσης του σώματος όταν διαβάζουν.

Η σχετική έρευνα της ΕΠΕ, που φιλοξενείται στα ΝΕΑ έδειξε ότι οι τσάντες των Ελληνόπουλων είθισται να ζυγίζουν από 4 έως 7 κιλά - βάρος ασήκωτο για παιδάκια που στο Δημοτικό συνήθως ζυγίζουν κάτω από 45 κιλά και δεν θα έπρεπε να κουβαλούν οτιδήποτε υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους τους.

Δώστε προσοχή στα εξής:
* Διαλέξτε μία τσάντα πλάτης, με φαρδείς ιμάντες με «μαξιλαράκια» που θα μοιράζουν εξίσου το βάρος στην ράχη, καθώς και με ζώνη που θα την δένει στη μέση και έτσι θα μεταφέρει λίγο βάρος στην πύελο (λεκάνη).

* Το κάτω μέρος της τσάντας πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς του παιδιού, συνεπώς απαιτείται προσαρμογή των ιμάντων.

* Το παιδί θα πρέπει να μεταφέρει πάντα την τσάντα στην πλάτη, φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους, ενώ τα σχολικά είδη θα πρέπει να μοιράζονται σε όλα τα τμήματα της τσάντας, τοποθετώντας τα πιο βαριά στην κεντρική θήκη που ακουμπά στην πλάτη.

* Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί υπερβαίνει το 10% του σωματικού του βάρους, καλό είναι να επιλέξετε τσάντα με ρόδες, την οποία όμως θα σπρώχνει μπροστά του και δεν θα σέρνει από το χερούλι προέκτασης, διότι κάτι τέτοιο απαιτεί στροφική κίνηση της σπονδυλικής στήλης και συνεπώς επιβαρύνει τη μέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved