Μαθητές στους δρόμους! Κανόνες για μια ασφαλή σχολική χρονιά!

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την κίνηση των παιδιών μας στους δρόμους.

Μαθητές στους δρόμους! Κανόνες για μια ασφαλή σχολική χρονιά!

Μιλήστε μαζί τους, συμβουλέψτε τα και φροντίστε για την ασφάλεια στην καθημερινή τους διαδρομή.

Όπως τονίζει η ΕΛΠΑ με την ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για την πρόληψη των τροχαίων, τα ατυχήματα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο. Η ΕΛΠΑ ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καλεί τους γονείς, τους νηπιαγωγούς, δάσκαλους και καθηγητές και τους οδηγούς:

-Να αναλάβουν και να υιοθετήσουν όλες εκείνες τις επιμέρους πρωτοβουλίες και μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό των κάθε είδους ατυχημάτων.

ΓΟΝΕΙΣ
- Να περπατήσουν μαζί με τους μικρούς μαθητές στις διαδρομές και διαβάσεις προς και από το σχολείο από τις οποίες η μετάβαση και η αποχώρησή τους γίνονται με ασφάλεια, χωρίς να διατρέξουν κίνδυνο.
- Να ενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν -και μέσω των τοπικών τους συλλόγων, το θεσμό του "Σχολικού Τροχονόμου" -ένας χρήσιμος θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε αρκετά σχολεία της χώρας.

ΑΚΟΜΗ
• Στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με σχολικά λεωφορεία, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι αυτά είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα, συνοδό κ.ά.) προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ – ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
- Να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο κα.

ΟΔΗΓΟΙ
Όσον αφορά τέλος στους οδηγούς, η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει ότι:

Όταν διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια, παιδικές χαρές και πάρκα όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά:
- Να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και μικρότερη ταχύτητα, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις ατυχήματος.
- Όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές, να χρησιμοποιούν το πίσω κάθισμα και τα ειδικά καθίσματα ή/και τις ζώνες ασφαλείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved