Μουσικοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με νεανική κατάθλιψη

Η ακρόαση μουσικής σε καθημερινό βαθμό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Μουσικοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με νεανική κατάθλιψη

Κατά τη διάρκεια των αγχωτικών στιγμών, μπορούμε να νιώσουμε ότι το σώμα μας χαλαρώνει όταν ακούμε κυρίως ένα τραγούδι που αγαπάμε.

Με τη λέξη μουσικοθεραπεία γενικότερα εννοούμε την κλινική και εμπειρικά τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής από ειδικό θεραπευτή ο οποίος αξιοποιεί τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και εκφραστικές ιδιότητες της μουσικής. Αποβλέπει στη χρήση των ήχων και της μουσικής, αποσκοπώντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας. Με τη μέθοδο της δεκτικής μουσικοθεραπείας ο εκπαιδευμένος θεραπευτής επεξεργάζεται οτιδήποτε «διεγείρει» μουσικά τον θεραπευόμενο μέσω της φαντασίας και του υποσυνείδητου εαυτού του.

Με τη δημιουργία ειδικών σχεδιασμένων προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν την ακρόαση μουσικής, την αναπαραγωγή ενός τραγουδιού, ακόμη και τη σύνταξη μουσικής, ο συμμετέχων καλείται να κλείσει τα μάτια του και να αφήσει το μυαλό να εστιάσει προς τα μέσα. Καθώς η μουσική παίζει, ο θεραπευτής θέτει απλές ερωτήσεις , οι οποίες επιτρέπουν στον «ταξιδιώτη» να αφηγηθεί οτιδήποτε του φέρνει αυθόρμητα η μουσική στο μυαλό, όπως εικόνες, μνήμες, στιγμές, αναμνήσεις, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις, έντονες αισθητικές εμπειρίες, ιδέες κλπ.

moysikotherapeia kai neaniki katathlipsi 2

Καθώς η μουσική πλησιάζει στο τέλος ο «ταξιδιώτης» καλείται να ανοίξει τα μάτια, να επιστρέψει στον εξωτερικό κόσμο και να προχωρήσει στην μετά-συνεδρία. Ο θεραπευόμενος έρχεται σε μια επαφή σύνδεσης του ασυνείδητου με το συνειδητό, με σκοπό τη διέγερση της διαίσθησης και της δημιουργικότητας.

Με τη μέθοδο της δεκτικής μουσικοθεραπείας ενεργοποιείται μια έμφυτη ικανότητα για μετασχηματισμό, με ενθάρρυνση και θάρρος για να μπορέσει ο θεραπευόμενος να περάσει μέσα από τα δύσκολα συναισθήματα και τις καταστάσεις της ζωής, με σκοπό τη μείωση των φόβων και ανησυχιών, τη μείωση του στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευημερίας που θα του επιτρέπουν να επιλύει ανεπίλυτα προβλήματα και να απομακρύνει τυχόν ψυχικούς και συναισθηματικούς φραγμούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά και έφηβοι που λάμβαναν συνεδρίες μουσικοθεραπείας, μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης και διαταραχές συναισθήματος. Είχαν σημαντικά βελτιωμένη αυτοεκτίμηση, με τη μουσική να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των συναισθημάτων, της σκέψης, της διάθεσης, αλλά και μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού τους κόσμου.

Γιάνναρη Μαρία
Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Facebook account
Ιnstagram account

Διαβάστε επίσης:
Μουσικοθεραπεία για παιδιά με Σύνδρομο Down

Τι είναι μουσικοθεραπεία και ποιος ο στόχος της

Μουσικοθεραπεία και επιλόχειος κατάθλιψη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved