Εφηβεία: Πώς μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν καλή σχέση με το σώμα τους;

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα κατά την εφηβεία επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών.

Εφηβεία: Πώς μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν καλή σχέση με το σώμα τους;

Πολλοί έφηβοι -και κατά κύριο λόγο τα κορίτσια- νιώθουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Τέτοια συναισθήματα τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τα σωματικά πρότυπα που προβάλλονται σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και από τη «διαιτομανία» που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως τη χώρα μας. Αν και έως ένα βαθμό τέτοια συναισθήματα είναι δικαιολογημένα, εάν επιμείνουν ή ενταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.

Για να έχει, μια υγιή σχέση με το σώμα του ο/η έφηβος/η, είναι σημαντικό να κατανοήσει και να αποδεχτεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κατ' επέκταση τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη στα σώματα είναι μια φυσιολογική ποικιλία. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος Ευζην, θα πρέπει, επίσης, να είσαι προετοιμασμένος/η για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και να μάθει να χαίρεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του/της.

Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνει θετικές σκέψεις σε σχέση με το σώμα και να του φέρεται με σεβασμό. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης:

1. Να σκέφτεται συχνά τα θετικά στοιχεία του εαυτού του, τα οποία δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του σώματός του.
2. Να μάθει να αγαπάει το σώμα του και να φροντίζει τη διατροφή του.
3. Όταν διαβάζει κάποιο περιοδικό ή παρακολουθεί κάτι σχετικό με την εμφάνιση στην τηλεόραση, να το κάνει με κριτική ματιά, αναλογιζόμενος/η τον τρόπο με τον οποίο η τηλεοπτική ή φωτογραφική κάμερα επηρεάζει το αποτέλεσμα.
4. Η απώλεια κιλών μπορεί να γίνει και να υπάρχει αποτέλεσμα. Αρκεί οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και να μην γίνονται υπερβολές.
Το σημαντικότερο όλων είναι μάθει το παιδί να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να αισθάνεται καλά με αυτό που είναι.

Διαβάστε επίσης

Εφηβεία: Πώς να χτίσουμε θετική νοοτροπία στους εφήβους;
Γιατί τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να κάνουν κακό στον εαυτό τους στην εφηβεία απ’ ότι τα αγόρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved