Έρευνα: Πώς τα στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα στην εφηβεία λειτουργούν αρνητικά

Μία άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας τα στερεότυπα που υπάρχουν για το ρόλο των κοριτσιών και των αγοριών, κατά την εφηβεία.

Έρευνα: Πώς τα στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα στην εφηβεία λειτουργούν αρνητικά

Και το εκπληκτικό από τα ευρήματα, είναι πως και σε χώρες του δυτικού κόσμου, τα κορίτσια θεωρούνται ευάλωτα, άρα είναι αναγκαίο να προστατεύονται, ενώ τα αγόρια έχουν την ελευθερία να περιπλανηθούν και να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Σε όλο τον κόσμο, από το Πεκίνο έως τη Βαλτιμόρη, τα παιδιά είναι στενά συνδεδεμένα με τους ρόλους των φύλων στην πρώιμη εφηβεία, με τον κόσμο να επεκτείνεται για τα αγόρια, ενώ κλείνει για τα κορίτσια.
Η Παγκόσμια Πρόωρη Εφηβική Μελέτη που αφορά σε παιδιά και γονείς από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε μπροστά σε ενδιαφέροντα ευρήματα, που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: όταν τα κορίτσια πλησιάζουν την εφηβεία, θεωρούνται ευάλωτα, άρα πρέπει να είναι και προστατευμένα, ενώ τα αγόρια είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν και να εξερευνήσουν, τον κόσμο. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά και στις προσδοκίες των παιδιών – και δη των κοριτσιών - καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Βρήκαμε παιδιά σε πολύ νεαρή ηλικία - από τις πιο συντηρητικές μέχρι τις πιο φιλελεύθερες κοινωνίες - να ενσωματώσουμε γρήγορα αυτόν τον μύθο ότι τα κορίτσια είναι ευάλωτα και τα αγόρια είναι ισχυρά και ανεξάρτητα», δήλωσε ο Robert Blum, διευθυντής της Global Early Adolescent Study. Και συνεχίζει: «Και αυτό το μήνυμα συνεχώς ενισχύεται από αδέρφια, συμμαθητές, δασκάλους, γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς, κληρικούς και προπονητές».

efivoi1

Πάνω από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές μίλησαν σε 450 παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών με γονέα ή κηδεμόνα, από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος στη Βολιβία, στο Βέλγιο, στη Μπουρκίνα Φάσο, στην Κίνα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στον Ισημερινό, στην Αίγυπτο, στην Ινδία, στην Κένυα, στο Μαλάουι, τη Νιγηρία, τη Σκωτία, τη Νότια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ.
Και διαπίστωσαν ότι οι περιορισμοί αυτοί καθιστούν τα κορίτσια ευάλωτα σε διάφορους κινδύνους, όπως να αποχωρήσουν από το σχολείο ή να υποφέρουν από σωματική και σεξουαλική βία ή να μπουν από πολύ νωρίς σε έναν γάμο και να αποκτήσουν σε μικρή ηλικία, παιδί.
Τα αγόρια και στο Νέο Δελχί και στη Σαγκάη, για παράδειγμα, μίλησαν για την ενθάρρυνση από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να περάσουν χρόνο έξω από το σπίτι, ενώ τα κορίτσια από την άλλη, τους είπαν ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι και να κάνουν δουλειές.

Βέβαια, υπήρξαν και γονείς, που θεωρούν ότι και τα αγόρια δεν είναι πάντα ισχυρά και ανεξάρτητα. Ωστόσο, όπως τονίζει, η έκθεση, «ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι γονείς αναγνώρισαν την ευπάθεια των γιων τους, εστιάζουν περισσότερο στην προστασία των θυγατέρων τους».

Επίσης, όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα στερεότυπα και η ανάγκη τα έφηβα κορίτσια να είναι τόσο προστατευμένα, έχουν να κάνουν και με τη σεξουαλικότητα, στην ηλικία αυτή. «Σε όλο τον κόσμο τα αγόρια στην εφηβεία θεωρούνται ως αρπακτικά, ενώ τα κορίτσια ως δυνητικοί στόχοι και θύματα. Τα μηνύματα όπως «μην καθίσετε έτσι, μην φορέσετε αυτό, μη μιλάτε σε αγόρια, τα αγόρια θα καταστρέψουν το μέλλον σας» ενισχύουν περισσότερο το διαχωρισμό των δύο φύλων» τονίζει, η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ειδικό συμπλήρωμα του περιοδικού Journal of Adolescent Health.

Μάλιστα, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια ήταν λυπημένα που η φιλική σχέση που είχαν ως παιδιά, στην εφηβεία, δεν είναι, πλέον, επιτρεπτή. «Έπαιξαν μαζί ως παιδιά και ήταν φίλοι, αλλά τώρα στην εφηβεία, αυτές οι φιλίες δεν είναι πλέον νόμιμες», αποκαλύπτει η έκθεση.

Ακόμη και σε χώρες του δυτικού κόσμου, ο διαχωρισμός αυτός και οι κανόνες που τον διέπουν, είναι εμφανείς. Και σε όλες τις χώρες, τα κορίτσια έδωσαν έμφαση στην εμφάνισή τους. «Στο Νέο Δελχί, τα κορίτσια μιλούσαν για το σώμα τους ως έναν μεγάλο κίνδυνο που πρέπει να καλυφθεί, ενώ στη Βαλτιμόρη τα κορίτσια είπαν ότι το κύριο πλεονέκτημα τους ήταν το σώμα τους και ότι πρέπει να φαίνονται ελκυστικά - αλλά όχι πολύ ελκυστικά», δήλωσε η Kristin Mari, καθηγήτρια και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Πάντως, το Εδιμβούργο ήταν η μόνη πόλη όπου δεν ισχύουν τα παραπάνω στερεότυπα ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Επίσης, σε Κίνα, Ινδία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποδεκτό τα κορίτσια να συμμετέχουν σε στερεότυπες συμπεριφορές των ανδρών, όπως το να φορούν παντελόνια, να παίζουν αθλήματα και να ασκούν επαγγελματική σταδιοδρομία.

Τέλος, όπως τονίζουν οι συγγραφείς, οι παρεμβάσεις για την αλλαγή των στερεοτύπων ανάμεσα στα δύο φύλα, πρέπει να γίνονται σε μικρή ηλικία. « Οι κίνδυνοι για την υγεία των εφήβων διαμορφώνονται από συμπεριφορές που έχουν ρίζες στους ρόλους των φύλων και μπορούν να αποδειχτούν καλά στα παιδιά από τη στιγμή που είναι 10 ή 11 χρονών», τονίζεται στη μελέτη.

Πηγή: The guardian

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved