Facebook: Συμβουλές προς εφήβους-«Σκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε»

Facebook: Συμβουλές προς εφήβους-«Σκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε»

Με μία σειρά από συμβουλές αναφορικά με το τι και πότε πρέπει να κοινοποιούμε στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ξεκινά η συνεργασία του Facebookμε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (saferinternet4kids.gr) – μια διαδικτυακή πλατφόρμα για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος.

Facebook: Συμβουλές προς εφήβους-«Σκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε»

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Η πρωτοβουλία ονομάζετε «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» και παρέχει στους εφήβους συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων, είτε για τον εαυτό τους είτε για τους φίλους τους καθώς επίσης συμβουλές για να μην προβαίνουν σε κοινοποίηση περιεχομένου όταν αισθάνονται συναισθηματικά φορτισμένοι.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, χάρη στην διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα τις ιδέες, τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους με τους φίλους τους και άλλους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι είναι καλό. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον. Επίσης, το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας μπορεί να καταλήξει να κοινοποιηθεί σε τρίτους.

dfs

Συμβουλές
Όσον αφορά το δικό μας περιεχόμενο, το Facebook σημειώνει τα εξής:

• Κάθε φορά που κοινοποιείτε περιεχόμενο για τον εαυτό σας, είτε πρόκειται για φωτογραφία, βίντεο ή προσωπικά στοιχεία όπως ο αριθμός τηλεφώνου σας, να θυμάστε ότι το περιεχόμενο αυτό μπορεί εύκολα να καταλήξει σε άτομα στα οποία δεν θα θέλατε να σταλεί.

• Επίσης, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να κοινοποιείτε περιεχόμενο όταν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι, είτε είστε θυμωμένοι, στεναχωρημένοι ή ενθουσιασμένοι. Πρώτα ηρεμήστε και έπειτα αποφασίστε αν είναι πραγματικά καλή ιδέα.

• Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε:Έτσι θέλω να με βλέπουν οι άλλοι; Θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτό το περιεχόμενο για να με βλάψει; Θα αναστατωνόμουν αν κάποιος κοινοποιούσε αυτό το περιεχόμενο σε άλλους; Τι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αν κοινοποιούσα αυτό το περιεχόμενο;

• Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει να κοινοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα: Πρέπει να προσέχετε πολύ πριν κοινοποιήσετε ορισμένα στοιχεία. Κάποιες φορές, οι φίλοι μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης όταν τα πράγματα είναι καλά μεταξύ τους αλλά, δυστυχώς, αυτό μπορεί να γίνει εφιάλτης αργότερα.

• Μια φωτογραφία διαρκεί για πάντα: Ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι δείχνουν την αγάπη ή την εμπιστοσύνη τους όταν κοινοποιούν μια γυμνή ή αισθησιακή φωτογραφία στην/στον σύντροφό τους ή σε κάποιον που ελπίζουν να γίνει η/ο σύντροφός τους. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την περίπτωση και να σκεφτείτε ότι μια φωτογραφία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από μια σχέση.

• Να θυμάστε ότι αν κάποιος σας ζητήσει να κοινοποιήσετε κάτι με το οποίο δεν νιώθετε άνετα, έχετε το δικαίωμα να πείτε όχι. Κάποιος που σας αγαπά ή σας σέβεται δεν θα σας πίεζε ούτε θα σας απειλούσε ποτέ.

• Εξαφανίζεται σε δευτερόλεπτα, αλλά ίσως να μην εξαφανίζεται για πάντα: Ορισμένες εφαρμογές ή ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης υπόσχονται ότι θα διαγράψουν αυτόματα τις φωτογραφίες ή τα βίντεο μετά από μερικά δευτερόλεπτα προβολής. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να παρακαμφθεί αυτό (π.χ. ο αποδέκτης του περιεχομένου μπορεί να δημιουργήσει ένα στιγμιότυπο οθόνης). Θα πρέπει λοιπόν και πάλι να σκέφτεστε έξυπνα για τις κοινοποιήσεις σας.

diadiktuo

Όσον αφορά το περιεχόμενο άλλων, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τα εξής:

• Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος σας στέλνει περιεχόμενο, συμφωνεί να το κοινοποιήσετε σε άλλα άτομα. Αν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε το καλά πριν το κάνετε. Ακόμη καλύτερα, ρωτήστε το άτομο που σας έστειλε το περιεχόμενο αν θα το πείραζε να το κοινοποιήσετε. Το ίδιο ισχύει αν κοινοποιείτε φωτογραφίες ή βίντεο που απεικονίζουν άλλα άτομα: ρωτήστε πριν προσθέσετε ετικέτες, τα αναδημοσιεύσετε ή τα κοινοποιήσετε σε άλλους.

• Αν κάποιος σας κοινοποιήσει περιεχόμενο το οποίο περιλαμβάνει κάποιο άλλο άτομο, αναρωτηθείτε τα εξής: Το άτομο που μου έστειλε αυτό το περιεχόμενο ήθελε να το κοινοποιήσω; Έχει την άδεια του ατόμου που περιλαμβάνεται σε αυτό; Πώς θα αισθανόμουν αν κάποιος κοινοποιούσε παρόμοιο περιεχόμενο που με περιλαμβάνει;

• Αν το περιεχόμενο που λάβατε δίνει κακή εικόνα για το συγκεκριμένο άτομο, το ντροπιάζει ή θα μπορούσε να το βλάψει αν διαδιδόταν, μην το κοινοποιήσετε σε άλλους. Το άτομο που σας το έστειλε μπορεί να το θεώρησε αστείο, αλλά τα αστεία είναι πολύ λιγότερο διασκεδαστικά αν φτάσουν στο λάθος άτομο.

• Πολλοί άνθρωποι, ιδίως τα αγόρια, δέχονται πίεση από τους φίλους τους για να κοινοποιήσουν γυμνές φωτογραφίες των συντρόφων τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτή την πίεση, αλλά πρέπει να αναλογιστείτε πόσο αυτό θα μπορούσε να βλάψει και την/τον σύντροφό σας αν ενδώσετε.

2008CMPCstude

Τέλος, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά, τότε:

• Αν κοινοποιήσατε κάτι που δεν έπρεπε, το πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε από τα άτομα στα οποία το στείλατε να μην το στείλουν σε άλλους.

• Αν κάποιος άλλος δημοσίευσε περιεχόμενο που του στείλατε, ζητήστε του αρχικά να το αφαιρέσει. Αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό τις περισσότερες φορές. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε ενώ είστε θυμωμένοι: Περιμένετε μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας και, αν μπορείτε, μιλήστε με το συγκεκριμένο άτομο εκτός διαδικτύου. Αν αρνηθεί να το αφαιρέσει, μην προσπαθήσετε να εκδικηθείτε το συγκεκριμένο άτομο κοινοποιώντας ιδιωτικό περιεχόμενο που σας έχει στείλει, παρενοχλώντας το ή στρέφοντας τους φίλους σας εναντίον του. Πρώτον, αυτό κάνει σχεδόν πάντα την κατάσταση χειρότερη. Ακόμα, όσο περισσότερο το συνεχίζετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να φανεί ότι το φταίξιμο είναι τόσο δικό σας όσο και δικό του.

• Αν σας έχουν προσθέσει με ετικέτα σε μια φωτογραφία που δεν σας αρέσει, να θυμάστε ότι πολλοί ιστότοποι κοινοποίησης φωτογραφιών και κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να αφαιρέσετε το όνομά σας από φωτογραφίες στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα. Στο Facebook, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εξετάζετε τις δημοσιεύσεις στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα πριν δημοσιευτούν στο Χρονολόγιό σας, από τις ρυθμίσεις απορρήτου σας: facebook.com/privacy.

• Αν είστε στο Facebook και δεν νιώθετε άνετα να αντιμετωπίσετε κάποιον μόνοι σας ή δεν ξέρετε ακριβώς τι να πείτε, το Facebook διαθέτει ένα εργαλείο αναφοράς κοινωνικού περιεχομένου με ορισμένα μηνύματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τρόπους για να ζητήσετε βοήθεια από γονείς, εκπαιδευτικούς και έμπιστους φίλους.

• Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, για παράδειγμα αν πρόκειται για μια ημίγυμνη ή γυμνή φωτογραφία ή βίντεο, για συκοφαντικό περιεχόμενο (που δεν ισχύει ή σας δυσφημεί) ή αν το περιεχόμενο χρησιμοποιείται για να σας παρενοχλήσει ή να σας εκφοβίσει, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιστότοπο ή την υπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε για την κοινοποίησή του να το αφαιρέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να το αναφέρετε και στην αστυνομία.

• Αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου κάποιος σας απειλεί ότι θα κοινοποιήσει μια γυμνή φωτογραφία σας αν δεν του στείλετε περισσότερες γυμνές φωτογραφίες, τότε πρέπει να ενημερώσετε έναν έμπιστο ενήλικα και να επικοινωνήσετε αμέσως με την αστυνομία. Η συμπεριφορά αυτή απαγορεύεται και είναι παράνομη σε πολλές χώρες.

29.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Λαμπάδα Barbie Η Ντουλάπα Της Barbie (DMT57)
29.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Λαμπάδα Cars Η Νταλίκα Του Μακ (CDN64)
17.25 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Αμάνικο γιλέκο με χρωματιστό φερμουάρ και ριπ
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παιδικά παπούτσια Colors of California
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το ρατσισμό και τις διακρίσεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το ρατσισμό και τις διακρίσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ρατσισμού και των διακρίσεων, ας στρέψουμε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γνωρίστε την Chloe, το 5χρονο κορίτσι που άλλαξε τις αντιλήψεις για το σύνδρομο Down (pics+vid)

Γνωρίστε την Chloe, το 5χρονο κορίτσι που άλλαξε τις αντιλήψεις για το σύνδρομο Down (pics+vid)

Η Chloe είναι το κοριτσάκι με το σύνδρομο Down που έχει εμπνεύσει…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Μάλλον δεν θέλει να βγει από τη μανούλα»: Το μήνυμα της Δούκισσας αργά το βράδυ και οι προβλέψεις

«Μάλλον δεν θέλει να βγει από τη μανούλα»: Το μήνυμα της Δούκισσας αργά το βράδυ και οι προβλέψεις

Περιμένει και περιμένει και περιμένει...
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εκεί που τα παιδιά χαμογελούν

Εκεί που τα παιδιά χαμογελούν

Κάθε φορά που φέρνω στο μυαλό μου εικόνες παιδιών που νοσηλεύονται, σφίγγεται…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης