Ένα γράμμα στην έφηβη κόρη μου: «Είσαι όμορφη και έξυπνη ακόμη και αν δεν το πιστεύεις»

Αγαπημένη μου έφηβη κόρη,

Ένα γράμμα στην έφηβη κόρη μου: «Είσαι όμορφη και έξυπνη ακόμη και αν δεν το πιστεύεις»

Σε παρακαλώ σταμάτα να βγάζεις τη φωτογραφία που βάζω επάνω στο ψυγείο.

Εσύ και εγώ έχουμε «μπλέξει» μέσα σε αυτό το παιχνίδι για αρκετές εβδομάδες τώρα. Εγώ την κρεμάω και εσύ την κατεβάζεις. Τη βρίσκω ξανά, τη βάζω πάλι πίσω και την επόμενη μέρα έχει εξαφανιστεί... ξανά. Μπορώ να πω, ότι την κρύβεις στις πιο ευφάνταστες κρυψώνες. Στην αρχή, τη βρήκα κάτω από το ψυγείο, αλλά τώρα τελευταία, ταξιδεύει μέσα στην κουζίνα, όπως για παράδειγμα κάτω από τους λογαριασμούς, μέσα στα περιοδικά, στο συρτάρι με τα τρόφιμα.

Αυτό αγάπη μου πρέπει να σταματήσει.

Ξέρω, ότι δεν σου αρέσουν ιδιαίτερα οι φωτογραφίες. Μελετάς κάθε φωτογραφία που θα βγάλεις κρυφά στο κινητό σου. Σε βλέπω που ποζάρεις, που απαθανατίζεις τη στιγμή και τότε στιγμιαία ή θα τη διαγράψεις ή θα τη φτιάξεις με τα διάφορα φίλτρα, κοιτάζοντας ξανά και ξανά αν είναι οκ. Το μόνο που φαντάζομαι, είναι ότι θα λες στον εαυτό σου... «Κοίτα πώς είμαι...».

Σε ανησυχεί το νέο σου χαμόγελο επειδή φόρεσες σιδεράκια; Τα μακριά σγουρά σου μαλλιά ή μήπως εύχεσαι να μην ήσουν ψηλή. Οι φωτογραφίες, απαθανατίζουν όλα αυτά τα άσχημα για εσένα πράγματα. Θυμάμαι όταν και εγώ στην ηλικία σου προσπαθούσα να κρύψω τα ίσια μου μαλλιά ή όταν τα έκαιγα με το καυτό σίδερο που μου τα έκανε σγουρά. Στα 14 χρόνια μου, οι φωτογραφίες μου ήταν ο εχθρός μου και εμένα.

Ξέρεις κάτι; Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι γιατί δεν έρχεσαι να μου ζητήσεις να βγάλω εγώ τη φωτογραφία από το ψυγείο. Ίσως γιατί ξέρεις ότι θα σε ρωτήσω, το λόγο και δεν θες να μπούμε στη διαδικασία να πιάσουμε ξανά εκείνη την κουβέντα μαμάς και κόρης. Εξάλλου, εσύ πιστεύεις ότι σου λέω ότι είσαι όμορφη, μόνο και μόνο επειδή είμαι η μαμά σου και όχι επειδή το πιστεύω.

Έχεις άδικο!

Τη φωτογραφία τη βάζω ξανά και ξανά στο ψυγείο, γιατί θέλω να σου αρέσει ο εαυτός σου σε αυτή. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά βλέπεις ότι μιλάς στη γυναίκα που είχε πάνω από 25 φωτογραφίες στα χέρια της για το βιβλίο αποφοίτησης και τις απέρριψε όλες. Επίσης ξέρω από πρώτο χέρι πώς είναι να είσαι έφηβη και να μην σου αρέσουν οι φωτογραφίες σου.

Βάζω τη φωτογραφία πίσω γιατί σε αυτή υπάρχει ο μεγαλύτερος αδερφός σου που γελάει. Κανείς από εσάς δεν με πήρε χαμπάρι όταν την έβγαζα, και σε αυτή αντικατοπτρίζεται ο αληθινός σας εαυτός. Παίζετε σαν χαζά τη στιγμή που βλέπετε μαζί τηλεόραση. Αυτή η φωτογραφία, μου θυμίζει το κορίτσι που συνήθιζα να ήμουν, χαρούμενη και ενθουσιώδης, χωρίς έγνοιες στο κεφάλι μου για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμένα.

Διάλεξα να βάλω αυτή τη φωτογραφία στο ψυγείο γιατί θα σου θυμίζει πάντα ποια είσαι. Κάθεσαι στον καναπέ, χωρίς να σε νοιάζουν οι ώμοι ή τα μαλλιά σου. Δείχνεις ήρεμη, με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητη. Βλέπω το κορίτσι που προσφέρεται πρόθυμα να με βοηθήσει να καθαρίσω την κουζίνα και θυμάται να λέει «ευχαριστώ» χωρίς να της ζητηθεί. Βλέπω το κορίτσι που δίνει φως στη ζωή μου.

Αυτή η φωτογραφία με βοηθάει να σε έχω εδώ. Κοντά μου. Κολλημένη ανάμεσα στους αδερφούς σου και τις αδερφές σου, τον μπαμπά σου και εμένα. Η ιστορία της οικογένειάς μας και της καθημερινότητάς μας δεν είναι ίδια χωρίς εσένα.

Οπότε... κόψτο! Άσε τη φωτογραφία στη θέση της!

Με αγάπη
Η μανούλα

Υ.γ. Και είσαι όμορφη. Και έξυπνη και δυνατή και τόσο σημαντική για εμένα που δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εσένα. Αλλά θα σταματήσω τώρα γιατί σε ντροπιάζω και σίγουρα θα έχεις σταματήσει να με ακούς αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια γλυκιά μου!

Επιμέλεια κειμένου: Μαργαρίτα Νικολάου
Πρωτότυπο κείμενο: Kate Chapman- ScaryMommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved