«Για σένα γονέα που το παιδί σου βλέπει ψυχολόγο...»

Το να αποφασίσεις να συμβουλευτείς ψυχολόγο και να προτείνεις στο παιδί σου να μιλήσει σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας είναι μια πολύ γενναία πράξη που δεν αναγνωρίζεται συχνά.

«Για σένα γονέα που το παιδί σου βλέπει ψυχολόγο...»

Όταν το παιδί είναι έξω από τον έλεγχο του γονέα, βιώνει μια δύσκολή εφηβεία, έχει κατάθλιψη, παθαίνει κρίσεις πανικού, έχει νευρική ανορεξία ή βουλιμία και πολλά άλλα προβλήματα, τότε η μόνη λύση είναι το παιδί να μπει σε θεραπεία, δηλαδή να δει ένα ψυχοθεραπευτή και να βοηθηθεί. Ο γονέας δύσκολα δέχεται κάτι τέτοιο καθώς είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να προσπαθεί πάντα να βοηθά το παιδί του και να βρίσκει λύσεις ο ίδιος.

Όταν όμως ο γονιός φτάσει στο σημείο εκείνο της συναισθηματικής ωριμότητας που θα πει "Δεν μπορώ να κάνω κάτι εγώ, θέλει τη βοήθεια κάποιου ειδικού" τότε φτάνει η μαγική στιγμή που ο γονιός αναγνωρίζει το παιδί του ως μια διαφορετική από εκείνον οντότητα και δέχεται, παρόλο που είναι ένα μεγάλο ναρκισσιστικό πλήγμα, ότι το παιδί του έχει πρόβλημα και θέλει βοήθεια. Αυτό είναι πραγματική αγάπη για το παιδί μας και ειλικρινής βοήθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για γονείς

Καθώς είναι πολλοί οι γονείς που ντρέπονται ή υποτιμούν την σοβαρότητα του προβλήματος, το να σηκώσεις τα χέρια και να πεις τελικά "Έχουμε πρόβλημα, πάμε στον ψυχολόγο" είναι μια πολύ γενναία πράξη που αξίζει μεγάλο σεβασμό. Γιατί, φίλοι μου, όλοι διαβάζουμε με χαρά τα άρθρα που γράφουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας και ίσως προσπαθούμε να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές, αλλά έξω από το κατώφλι του λίγοι είναι εκείνοι που θα βρεθούν και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που θα πάνε το παιδί τους. Η ελληνική κοινωνία ακόμη αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον ψυχολόγο και διατηρεί μια αμυντική στάση. Λανθασμένα θεωρεί ότι ο ψυχολόγος θα στρέψει το παιδί εναντίον των γονιών του ή ότι κάποιος ξένος τώρα θα του λέει τί να κάνει και ποιο είναι το σωστό...Φυσικά και κάτι τέτοιο ακούγεται απειλητικό! Αλλά δεν είναι έτσι...

Όπως εσύ έχεις παράπονα και τραύματα από τους γονείς σου, έτσι έχει και το παιδί σου. Δεν είναι κακό να δεχτείς την ευθύνη σου στα προβλήματά του, γιατί αυτή είναι η αλήθεια και στην ανατροφή σου βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και γι’ αυτό θέλει πολύ κουράγιο για ένα γονιό να στείλει το παιδί του στον ειδικό. Γιατί θα δει έτσι όλα του τα λάθη, θα μάθει τί στράβωσε και γιατί, θα καταλάβει πόση σημασία είχε όταν δεν έδινε σημασία...Αλλά μετά από όλο αυτό το γολγοθά, το παιδί θα νιώσει δυνατότερο, περισσότερο αυτόνομο και φυσικά η σχέση με το γονέα θα στηρίζεται σε πιο σταθερές βάσεις.

Μη φοβάστε να δείτε τα λάθη σας...και μόνο το γεγονός ότι πήρατε την απόφαση να δείτε ψυχολόγο σας καθιστά πολύ καλό γονέα...Ποτέ δεν θα πάψετε να είστε σημαντικός για τα παιδιά σας, αλλά σίγουρα θα είστε σημαντικότερος εάν μπορέσετε να γίνετε καλύτερος...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved