Εφηβεία, αυτό το δύσκολο πράγμα: Συμβουλές για τους γονείς

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις με τους γονείς είναι πολύ πιο συχνές από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Τα περισσότερα παιδιά- έφηβοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και απομακρύνονται από τους γονείς.

Εφηβεία, αυτό το δύσκολο πράγμα: Συμβουλές για τους γονείς

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνομε ώστε αυτές οι δυσκολες καταστάσεις να περάσουν σχετικά ανώδυνα..

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατάσταση. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας.

Στη συνεχεια είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. Και αυτό πρέπει να γίνει αμοιβαία και ισότιμα. Τοσο εμείς πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, όσο και να του δώσουμε χώρο να μας μιλήσει ο έφηβος.

Σε όλα αυτα, θα πρέπει όσο και να θυμώνουμε να μην ξεχνάμε να τους λέμε πόσο τα αγαπάμε. Η αληθεια έιναι ότι δεν προκειται να σταματήσουμε να αγαπάμε τα παιδιά μας. Οπότε, όσο και αν μας πληγώσουν με κάτι που θα πουν πάνω στην έξαψη, στην εφηβεία ή στην αντίδραση, η αγάπη δε θα εκλείψει. Αυτό, πρέπει να βρείτε δύναμη να τους το λέτε.

Και τέλος, μετά από ένα καβγά, ενας τρόπος να ξεπεράσετε το πάγωμα ή τα άβολα συναισθήματα, είναι να δώσετε το έναυσμα για μια κοινή, οικογενειακή δραστηριοτητα. Είτε όλοι μαζί, είτε όσοι τσακώθηκαν καλό θα ειναι να κάνουν κάτι παρέα. Επιτραπέζιο, μαγείρεμα, διάβασμα, μια βόλτα, ένα τραγούδι, λίγη μουσική. Οτιδήποτε που μπορεί να δώσει την έννοια της σταθερότητας και το συναίσθημα πως 'ο,τι κι αν συμβεί, η οικογένεια είναι ενωμένη και συνεχίζει σταθερά', χωρίς μούτρα, κακίες και αρνητισμό. Αυτό, θα ανακουφίζει εκτος από τους εφήβους και εσάς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved