Προσοχή στην online χρήση προπληρωμένων καρτών από παιδιά

Το διαδίκτυο εκτός όλων των άλλων έχει εξελιχθεί και σε μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή αγορών δίνοντάς μας πρόσβαση σε εκατομμύρια προϊόντα και υπηρεσίες.

Προσοχή στην online χρήση προπληρωμένων καρτών από παιδιά

Μικροί και μεγάλοι αρκεί να πλοηγηθούν σε ένα από τα χιλιάδες online shops ή sites δημοπρασιών ώστε να βρουν την υπηρεσία ή το προϊόν που επιθυμούν και να το παραγγείλουν.

Ωστόσο το ζήτημα της πληρωμής παραμένει αγκάθι αφού είναι πολλοί οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες online. Πολύ περισσότερο αν ο χρήστης είναι παιδί νεαρής ηλικίας ή έφηβος, καθώς οι χρήστες σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να γίνουν απρόσεκτοι στις online αγορές τους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται από τις προπληρωμένες κάρτες οι οποίες εξασφαλίζουν ένα όριο στις αγορές μέσω Διαδικτύου. Όπως διαβάζουμε στο www.safekids.gr πρακτικά οι προπληρωμένες κάρτες λειτουργούν όπως οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας: Είναι «φορτωμένες» με ένα συγκεκριμένο ποσό πέρα από το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή.

Αφού χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό ΡΙΝ της κάρτας για την online συναλλαγή μας το ποσό της πληρωμής αφαιρείται από το υπόλοιπο σε πραγματικό χρόνο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των εξόδων μας αλλά και του υπολοίπου μας. Αυτή ακριβώς η λειτουργία είναι που τις καθιστά ιδανικές για τους χρήστες νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο δεν λείπουν τα φαινόμενα εξαπάτησης και με αυτού του είδους καρτών οπότε θα πρέπει είμαστε προσεκτικοί και σε αυτή την περίπτωση. Ειδικά παιδιά και έφηβοι πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να μην πέσουν θύματα οικονομικής απάτης κατά τη διάρκεια των online αγορών τους. Ιδού τι πρέπει να προσέχουν:

• Η χρήση μιας προπληρωμένης κάρτας δεν προϋποθέτει την εισαγωγή προσωπικών στοιχείων, στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού ή άλλης, πιστωτικής κάρτας. Οπότε αν ζητηθεί κάτι τέτοιο ΔΕΝ πρέπει να τα δώσουμε. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης.

• Μια προπληρωμένη κάρτα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον χρήστη σαν πραγματικά μετρητά. Όπως, λοιπόν, δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι μας σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε, έτσι και δεν αποκαλύπτουμε το PIN μας σε κανέναν, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή για online υπηρεσία. Το ΡΙΝ είναι το κύριο χαρακτηριστικό ασφαλείας μιας προπληρωμένης κάρτας.

• Όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο κωδικός τόσο πιο ασφαλής είναι. Συνεπώς η χρήση πεζών και κεφαλαίων, αριθμών, ειδικών χαρακτήρων και σημείων στίξης κάνει την προπληρωμένη κάρτα μας πιο ασφαλή. Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγουμε τη χρήση λέξεων και ημερομηνιών που έχουν άμεση σχέση με πραγματικά στοιχεία μας (ημερομηνία γέννησης, ονόματα, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.).

• Προμηθευόμαστε την προπληρωμένη κάρτα μέσα από επίσημα δίκτυα διανομής και επίσημους συνεργάτες και όχι από τον... γνωστό κάποιου γνωστού που μας μίλησε για την "μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία του Internet".

• Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της προπληρωμένης κάρτας επικοινωνούμε άμεσα με τον πάροχό της ώστε να την ακυρώσουμε. Όπως δηλαδή θα κάναμε με οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τραπέζης.

• Δεν αποθηκεύουμε τον κωδικό της κάρτας σε άλλες συσκευές ή σε κάποιο έγγραφο.Τυχόν απώλεια των παραπάνω μας αφήνει εκτεθειμένους και όσον αφορά την προπληρωμένη κάρτα μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved