«Το παιδί μου ζητάει να πάει διακοπές μόνο του,να το αφήσω;»

Το θέμα των διακοπών απασχολεί πολλούς γονείς εφήβων. Τα παιδιά μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, ψάχνουν να βρουν τρόπους να είναι περισσότερο με τους φίλους τους, μακριά από υποχρεώσεις.

«Το παιδί μου ζητάει να πάει διακοπές μόνο του,να το αφήσω;»

Το να πάει ένα παιδί μόνο του διακοπές, προϋποθέτει να έχουν κατακτηθεί ορισμένες δεξιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες. Όπως γράφει στο www.efiveia.gr η Ψυχολόγος Χριστίνα Πολυδώρου η αυτονομία για παράδειγμα είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχει κατακτήσει ο έφηβος. Μπορεί το παιδί να λειτουργεί αυτόνομα στην κοινωνία χωρίς να έχει ανάγκη την επίβλεψη και την καθοδήγηση; Κατανοεί τους κοινωνικούς κανόνες; Μπορεί να κυκλοφορεί ανεξάρτητο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Πώς φέρεται γενικά στις διακοπές;

Ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση των οικονομικών. Είναι σε θέση το παιδί να διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του και να αποφεύγει αναίτια έξοδα; Υπάρχουν αρκετά παιδιά που δεν έχουν αναλάβει ποτέ οικονομικές ευθύνες, όπως για παράδειγμα να αποταμιεύουν το χαρτζιλίκι τους και να το διαθέτουν όπως τα ίδια επιθυμούν.

Επίσης, η ικανότητα αυτοπροστασίας είναι πολύ σημαντική. Γνωρίζει τους κινδύνους το παιδί; Συνήθως στην περίοδο των διακοπών οι έφηβοι έχουν την τάση να δοκιμάζουν καινούριες εμπειρίες. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται σε κάθε εμπειρία. Τα ξενύχτια στα μπαρ για παράδειγμα, προϋποθέτουν ότι ο έφηβος είναι σε θέση να ελέγξει την κατανάλωση αλκοόλ που θα κάνει και να προστατεύει το ποτό του.

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, είναι η παρέα του παιδιού. Είναι βασικό να γνωρίζουν οι γονείς με ποιους θέλει να πάει διακοπές και να γνωρίζουν και τις οικογένειές τους. Η επικοινωνία με τους άλλους γονείς είναι απαραίτητη.

Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα είναι η εμπιστοσύνη που έχει ο γονιός στο παιδί. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία και αφορά και τόσο τον γονιό όσο και το παιδί. Είναι απαραίτητη για να αποφασίσει ο γονιός αν ο έφηβος θα πάει μόνος του διακοπές.

Εμπιστοσύνη σημαίνει να είναι ανοιχτός ο γονιός σε οτιδήποτε προκύψει στις διακοπές του παιδιού. Να μη διστάσει το παιδί να ζητήσει βοήθεια αν δει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη, εμπιστοσύνη σημαίνει ότι το παιδί δεν θα κρύψει κάτι από τον γονιό, ως προς τις βασικές πληροφορίες των διακοπών, όπως για παράδειγμα το μέρος που θα βρίσκεται, ο τρόπος που θα πάει εκεί, τυχόν αλλαγή σχεδίου ή τόπου διαμονής.

Εκτός λοιπόν, από τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την αυτόνομη διαβίωση του εφήβου, η συναισθηματική σχέση ανάμεσα στον γονιό και το παιδί είναι η το πιο σημαντικό κριτήριο για την απόφαση που θα πάρει κάθε γονιός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved