Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η πρώτη περίοδος στα κορίτσια;

Η περίοδος στα κορίτσια έρχεται συνήθως 2 χρόνια μετά από την έναρξη της εφηβείας. Υπάρχουν όμως μεγάλες αλλά φυσιολογικές διακυμάνσεις στην ηλικία στην οποία θα εμφανιστεί η περίοδος, καθώς το εύρος είναι από τα 9 χρόνια έως και τα 16.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η πρώτη περίοδος στα κορίτσια;

Κατά μέσο όρο, μια έφηβη υπό φυσιολογικές συνθήκες, ξεκινά να έχει περίοδο στην ηλικία μεταξύ των 9 και 15 ετών. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο 50% των εφήβων, στην ηλικία των 12 χρόνων έχει ήδη αρχίσει η περίοδός τους.

Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρήσεως ως την πρώτη μέρα της επομένης. Μια έφηβη στο ξεκίνημα του κύκλου της έχει συνήθως ακανόνιστο κύκλο και μετά το πέρας των πρώτων 2-3 χρόνων ο κύκλος σταθεροποιείται. Ένας φυσιολογικός κύκλος θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών, όμως η διάρκεια κάθε κύκλου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Εξαιτίας τον διαφόρων διακυμάνσεων που μπορεί να έχει ο κύκλος μιας γυναίκας, καλό θα ήταν από την αρχή της έναρξης της περιόδου της, να κρατάει σημειώσεις και έτσι θα διαπιστώσει και η ίδια ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Εάν δείτε καθυστέρηση άνω των 5 ημερών, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Το βασικό για το παιδί είναι μην ντρέπεται να πει, σε σας την μητέρα κατά κύριο λόγο ή στον πατέρα της αν χρειαστεί, ότι της ήρθε η περίοδός της. Πρέπει από πριν να ξέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε κάτι που συμβαίνει στο μισό πληθυσμό του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης και εσάς της ίδιας.

Να είστε έτοιμες να της εξηγήσετε ότι μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να έχει για δεύτερη φορά περίοδο – οι ακανόνιστες περίοδοι είναι συχνό φαινόμενο τα πρώτα χρόνια. Ας γνωρίζει ότι η περίοδός της μπορεί να διαρκεί μόνο 2-3 ημέρες τη μία φορά και πάνω από μία εβδομάδα την επόμενη και να μην ανησυχήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο. Στο τέλος θα σταθεροποιηθεί και θα λειτουργεί κανονικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved