Ποια είναι η κοινωνική εικόνα του εφήβου στα 12-14 χρόνια του;

«Το παιδί μου νομίζω ότι έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν παίζει τόσο με τα άλλα παιδιά...», «Βλέπω το παιδί μου προβληματισμένο! Τι του συμβαίνει;», «Με έχει τρελάνει: τη μία είναι σαν μικρό παιδάκι και την άλλη νομίζει ότι τα ξέρει όλα!».

Ποια είναι η κοινωνική εικόνα του εφήβου στα 12-14 χρόνια του;

Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις ταλαιπωρούν και βασανίζουν το γονιό, καθώς βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει και να διαφοροποιείται από εκείνο που γνώριζε τα προηγούμενα χρόνια. Τι συμβαίνει; Μα το πέρασμά του από την παιδικότητα στην εφηβική περίοδο και η προετοιμασία του για την αυριανή ενήλικη ζωή του.

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο αγόρι της ηλικίας 12 - 14 ετών;

Εναλλαγή παιδικότητας και ανερχόμενου ανδρισμού
Το αγόρι μοιάζει να είναι σαν χαμένο: από τη μία έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί και από την άλλη με ένα μικρό αντράκι. Πότε και το ίδιο βολεύεται στη σιγουριά του μικρού παιδιού και νιώθει ότι είναι μεγάλο πια και θέλει και να συμπεριφερθεί ανάλογα. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μία περίοδο σύγχυσης.

Ανήσυχος, νευρικός, άλλοτε εσωστρεφής και άλλοτε εξωστρεφής
Τα γνωστά ξεσπάσματα της εφηβείας... Οι φίλοι του έχουν ιδιαίτερη αξία. Είναι οι καλύτεροι! Είναι η περίοδος που κάνει το άνοιγμά του ακόμα μεγαλύτερο, καθώς νιώθει και το ίδιο ότι μεγαλώνει και έχει άλλα ενδιαφέροντα πλέον. Οι γονείς αρχίζουν και πηγαίνουν στο περιθώριο. Μεγαλύτερη αξία αποκτούν οι συνομήλικοι και οι φίλοι του.

Ταύτιση και αντιγραφή του ίδιου φύλου, ομοφυλοφιλική περίοδος
Το αγόρι ταυτίζεται όλο και περισσότερο με το φύλο του, αντιγράφει την παρέα του και κυρίως του ς πιο "δυνατούς" της παρέας. Είναι η περίοδος που η περιέργεια και μάλιστα η σεξουαλική περιέργεια, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Τώρα που οι ορμόνες έχουν ξυπνήσει, τώρα που έχει ανακαλύψει την ηδονή του αυνανισμού... Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί ένα αγόρι να νιώσει ερωτευμένο με έναν φίλο του. Δεν σημαίνει ότι είναι ομοφυλόφιλο απαραίτητα, εφόσον η ερωτικοποίηση αλλά και ο θαυμασμός προς το ίδιο φύλο είναι κυρίαρχα!

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο κορίτσι της ηλικίας 12 - 14 ετών;

Γρήγορη εναλλαγή της παιδικότητας προς την «ανερχόμενη» γυναίκα
Όπως και το αγόρι, έτσι και το κορίτσι περνάει από την παιδικότητα στην γυναικεία της εικόνα. Ξαφνικά βλέπει το σώμα της που έχει αρχίσει και αποκτά τις γυναικείες καμπύλες, μπορεί να νιώθει άβολα με το στήθος της καθώς δεν το έχει ακόμα συνηθίσει. Από τη μία μπορεί να της αρέσει η νέα της πιο θηλυκή και γυναικεία εικόνα, από την άλλη να ντρέπεται λίγο, ανάμεικτα συναισθήματα.

Ανήσυχη, γοητευτική, ναρκισσιστική, αντιδραστικά μιμητική, με συναισθηματική μεταβλητότητα (εσωστρέφεια-εξωστρέφεια)
Αλλάζει η συμπεριφορά, αλλάζουν τα συναισθήματα και ο ψυχικός κόσμος, η συμπεριφορά πιο δραματική και έντονη...

Χειριστική, οι φίλες της έχουν ιδιαίτερη αξία. Πόσο όμορφο αλλά και φοβικό μπορεί να είναι για το γονιό που βλέπει το κοριτσάκι του να μην τον έχει ανάγκη πια, καθώς στη ζωή της πρώτες είναι οι φίλες της! Είναι όμως η περίοδος που ο γονιός θα χρειαστεί να κάνει λίγο πιο πίσω διακριτικά...

Φλερτάρει και δοκιμάζει το άλλο φύλο ενώ συναγωνίζεται και συγκρίνεται έντονα με το ίδιο φύλο
Χωρίς και το ίδιο το κορίτσι να το καταλαβαίνει, προσπαθεί να ανταποκριθεί στη νέα του εικόνα, που αρχίζει και μοιάζει με μικρό γυναικάκι, δοκιμάζει ως παιγνίδι το φλερτ απολαμβάνοντας το ότι αρέσει και την παίρνοντας την ικανοποίηση ότι άξιζε τελικά τον κόπο η αμηχανία που βίωσε με τις σωματικές της αλλαγές ...

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved