Οι έφηβοι που παίζουν πολλή ώρα παιχνίδια στον υπολογιστή κινδυνεύουν από οστεοπόρωση!

Διανύουμε την περίοδο της τεχνολογίας και τα νέα παιδιά περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά από τον υπολογιστή, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή παίζοντας παιχνίδια.

Οι έφηβοι που παίζουν πολλή ώρα παιχνίδια στον υπολογιστή κινδυνεύουν από οστεοπόρωση!

Μία νέα νορβηγική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι τα αγόρια στην εφηβεία που παίζουν για πολλή ώρα παιχνίδια στον υπολογιστή, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στα οστά τους, ενώ διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν μελλοντικά οστεοπόρωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 463 κορίτσια και 484 αγόρια ηλικίας 15-18 ετών. Μετά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και τις εξετάσεις της οστικής μάζας, αποδείχθηκε ότι όσα κορίτσια περνούν 4-6 ώρες ημερησίως μπροστά στον υπολογιστή, έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα απ'ότι τα συνομήλικα αγόρια που κάθονται μόνο μιάμιση ώρα την ημέρα!

«Η οστική πυκνότητα θεωρείται ένα ισχυρό προγνωστικό για τον κίνδυνο καταγμάτων στο μέλλον. Διαπιστώσαμε ότι τα αγόρια οδηγούνται σαφώς προς την καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γεγονός που επηρεάζει την απόκτηση μέγιστης οστικής μάζας», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Anne Winther από το University of the Arctic της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές ωστόσο στάθηκαν και στην σχέση των εφήβων με τη γυμναστική, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και τον ιδανικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια που περνούν ελάχιστο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ, ανθεκτικότερα οστά και λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών παγκοσμίως καταλήγει στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα: «Οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα και μυοσκελετικές παθήσεις» που διεξήχθη στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved