Δικαιώση για τον τυφλό μαθητή που τον απέρριψε ΑΠΘ - Αλλάζουν τα κριτήρια εισαγωγής για ΑμΕΑ (εικόνες+βίντεο)

Θα δικαιωθεί τελικά ο χαρισματικός μαθητής Αργύρης Κουμτζής και θα μπορέσει να εισαχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που τον απέρριψε επειδή είναι τυφλός!

Δικαιώση για τον τυφλό μαθητή που τον απέρριψε ΑΠΘ - Αλλάζουν τα κριτήρια εισαγωγής για ΑμΕΑ (εικόνες+βίντεο)

Η δημοσιοποίηση της περίπτωσης του Αργύρη και η επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών στο Υπουργείο Παιδείας, τράβηξε το ενδιαφέρον και δικαίωσε τον 18χρονο που θα ζήσει το όνειρο της ζωής του και θα σπουδάσει ως Φυσικός.

Επιπλέον, όλο αυτό επέφερε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές αφού το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αλλάξει τα κριτήρια για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Μέχρι τώρα ίσχυε ένα σύστημα όπου το κάθε Πανεπιστήμιο έθετε μόνο του τα κριτήρια εισαγωγής φοιτητών με ειδικές ανάγκες.

«Είναι καταφανέστατο το δίκιο του φοιτητή. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα στα Πανεπιστήμια», είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως μόλις επιστρέψει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από το εξωτερικό, θα ληφθούν μέτρα για να τελειώσει η οδύσσεια του παιδιού.

Ο Αργύρης δε τα παράτησε ούτε στιγμή και είπε σε δήλωσε του στο MEGA: «Δεν έχουμε περιθώριο να νιώσουμε ούτε απογοήτευση, ούτε πικρία γιατί τόσα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αν δίναμε αυτό το περιθώριο στον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε. Αυτό που έχουμε μάθει είναι δυστυχώς να παλεύουμε για τα αυτονόητα».

Ο νεαρός Θεσσαλονικιός προέρχεται από οικογένεια τυφλών και γεννήθηκε και ο ίδιος με το ατροφικό νεύρο και όραση κάτω από το ένα εικοστό πέμπτο. Ωστόσο, τίποτα δε τον εμπόδισε από το να παρακολουθήσει κανονικό σχολείο και να κατακτήσει πολλά έπαθλα στον χώρο της Φυσικής και των Μαθηματικών.

Όπως γράφει το toc.gr, στα μόλις 10 του χρόνια ξεκίνησε τις διακρίσεις, κερδίζοντας σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών αλλά και παίρνοντας αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα του 2011. Φέτος, κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013. Επιπλέον, έχει διάφορα αθλητικά χόμπι!

Μέχρι τώρα όλα κυλούσαν ομαλά στη ζωή του. Ξαφνικά, το ΑΠΘ αρνήθηκε σε ένα χαρισματικό παιδί να κατακτήσει έναν στόχο ζωής και να εισαχθεί στο τμήμα Φυσικής, επειδή ο κανονισμός του πανεπιστημίου δε δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία και στα δύο άνω άκρα και τυφλούς.

Αν και οι εγκαταστάσεις του τμήματος Αριστοτελείου στην Αθήνα είναι παρόμοια με εκείνα της Θεσσαλονίκης, ο κανονισμός αυτός δεν ισχύει στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, εξήγησε στο thetoc.gr πως το 30% των μαθημάτων της σχολής είναι εργαστηριακά άρα «Δεν είναι σωστό να μεταφέρεται σε εμάς το δίλημμα. Τι θα γίνει εάν ο φοιτητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα εργαστηριακά μαθήματα; Τι θα κάνει ο καθηγητής; Θα τον κόψει ή θα τον περάσει ως κίνηση ευσπλαχνίας;».

Ο πανελλήνιος σύνδεσμος τυφλών μίλησε για ρατσιστική συμπεριφορά και ανέφερε πως ο έφηβος ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα εργαστήρια της τάξης του. Επιπλέον, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για να παρέμβει όπως και έγινε και επιτέλους ο Αργύρης θα μπορέσει να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved