Ναρκισσισμός στην εφηβεία: Μήπως το παιδί σας έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του;

Πώς θα καταλάβετε και τι να κάνετε εάν το έφηβο παιδί σας αναπτύσσει ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Ναρκισσισμός στην εφηβεία: Μήπως το παιδί σας έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του;
Bigstock

Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για ένα παιδί. Χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές, και πολλοί είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το έφηβο παιδί τους.

Την περίοδο αυτή, συχνά αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού. Για παράδειγμα μπορεί να αναπτύξει ακραίες συμπεριφορές, ή να εμφανίσει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Ναρκισσισμός στην εφηβεία: Τι είναι

Ο ναρκισσισμός αναφέρεται σε μία κατάσταση κατά την οποία το έφηβο παιδί στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και ειδικά για την εξωτερική του εμφάνιση. Είναι επίσης εγωκεντρικό, μιλάει συχνά για τα ταλέντα του, τα επιτεύγματά του ενώ μπορεί να γίνει και επικριτικό με τρίτους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι σημερινοί έφηβοι εστιάζουν περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση, την καλή ζωή, τα ακριβά κινητά και ρούχα, χωρίς όμως να φαίνεται να έχουν τη θέληση να προσπαθήσουν για αυτά.

Portrait Of Selfish Narcissistic Brunette Teen Female In Hoodie Hugging Herself And Smiling With Dre

Μήπως το έφηβο παιδί σας έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του;

Τα παιδιά που αναπτύσσουν μία ναρκισσιστική συμπεριφορά, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους

Ένα από τα πιο κλασικά σημάδια είναι αυτό. Το έφηβο παιδί μπορεί να νομίζει ότι είναι καλύτερος από τους φίλους και συμμαθητές τους, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει να κάνει με συγκεκριμένα επιτεύγματά του στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή προκύπτει από τον γενικό τρόπο ζωής όλης της οικογένειας, όπως για παράδειγμα η περιοχή που μένει, το αυτοκίνητο που έχει κτλ.

Υπερβάλλουν με τις ικανότητές τους

Τα παιδιά με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά συνηθίζουν να μιλούν για τα ταλέντα και τις ικανότητές τους με υπερβολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά που λένε τα πιστεύουν και οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Περιμένουν όλοι να τα επαινέσουν

Ένας έφηβος με ναρκισσισμό περιμένει όλοι να το επαινέσουν ακόμα και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Μάλιστα, το θεωρεί αυτονόητο και απογοητεύεται όταν αυτό δεν συμβαίνει.

Δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα τρίτων

Ενώ τα παιδιά με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά περιμένουν να ακούσουν καλά λόγια και ένα «μπράβο» από τους γύρω τους, ταυτόχρονα αδιαφορούν για τα συναισθήματα τρίτων. Συνήθως είναι ιδιαίτερα εγωιστές και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με εκείνα, τους φαίνεται ασήμαντο.

Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες που κρατούν

Εάν το παιδί αλλάζει διαρκώς παρέες, μπορεί να είναι λόγω της ναρκισσιστική του συμπεριφοράς. Μία φιλία και ειδικά στην εφηβεία, χρειάζεται αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

Νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα

Τα παιδιά που αναπτύσσουν ναρκισσιστική συμπεριφορά νομίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι τα ξέρουν όλα. Μάλιστα, μπορεί να αρνούνται να διαβάσουν ή να μάθουν κάτι, δεδομένου ότι πιστεύουν ότι ήδη το ξέρουν.

School Student Writing In Exercise Book, Studying In Classroom. Serious Teenager Schoolgirl. Thinkin

Ναρκισσισμός στην εφηβεία: Τι μπορείτε να κάνετε

Αφιερώστε στο παιδί χρόνο και προσοχή

Μπορεί να νομίζετε το αντίθετο, όμως το παιδί συμπεριφέρεται με εγωισμό και εγωπάθεια, μπορεί απλώς να προσπαθεί να σας πει ότι ζητάει την προσοχή σας. Είναι σημαντικό για εκείνο να ξέρει ότι το αγαπάτε και το εκτιμάτε ό,τι και να γίνει, όσες και αν είναι οι επιτυχίες και τα επιτεύγματά του.

Δείξτε του έμπρακτα ότι η εμφάνιση δεν είναι το παν

Δείξτε στο παιδί σας ότι το να φοράει τα πιο ακριβά ή καλύτερα ρούχα και γενικά το ντύσιμο και το στιλ δεν αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό του κόσμο. Πρώτοι πρέπει εσείς να δώσετε το παράδειγμα όπως το να περιορίσετε τις αγορές και να βγάλετε την πιο… φυσική πλευρά του εαυτού σας.

Αγνοήστε το παιδί όταν μιλάει μόνο του για τον εαυτό του

Ξεκινήστε να αγνοήστε το παιδί σας όταν μιλάει συνέχεια για τον εαυτό του. Μην το κριτικάρετε και μην το διορθώνετε όλη την ώρα. Απλά αδιαφορήστε και μπορεί να αλλάξει από μόνο του στάση.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved