Αids: Ραγδαία αύξηση στους εφήβους. Πώς θα προφυλάξουμε το παιδί μας.

Πάνω από 2 εκατομμύρια έφηβοι είναι φορείς του ιού HIV το 2013. Έχει αυξηθεί κατά 33% από το 2001. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν προκαλέσει σοκ.

Αids: Ραγδαία αύξηση στους εφήβους. Πώς θα προφυλάξουμε το παιδί μας.

Στους εφήβους η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική. 2,1 εκατομμύρια ηλικίας 10-19 ετών ζουν με τον ιό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν λαμβάνει θεραπευτική αγωγή.

Μέσα σε λιγότερο από 7 χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας στους νέους ασθενείς έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ στους ενήλικες κατά 30%. Συγκεκριμένα το 2005 έχασαν τη ζωή τους 70.000 παιδιά που βρίσκονταν στην εφηβική ηλικία, ενώ το 2012 εκτινάχθηκαν στα 104.000.

Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια ο ΠΟΥ κάνει συστάσεις για τους εφήβους ενώ προτείνει στους πολιτικοκοινωνικούς φορείς των χωρών να εφαρμόσουν προγράμματα αποκλειστικά για αυτούς.

Μπορεί ο ιός να χτυπάει κατά πλειοψηφία, παιδιά, σ την Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι έφηβοι δεν θα πρέπει να ενημερώνονται σωστά από τους γονείς κατά κύριο λόγο, για τους τρόπους μετάδοσης του αλλά και για τους τρόπους προφύλαξής τους από αυτόν.

Καταρχήν ως γονιός θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ σε σχετικά μικρή ηλικία, προτού δηλαδή συνάψει ερωτικές επαφές. Θα πρέπει να είναι ενήμερο για τα πάντα. Στην συνέχεια θα πρέπει να του μιλήσετε για τον ιό του Aids και τους τρόπους μετάδοσής του, που δεν είναι άλλοι, από τους παρακάτω:

• Αίμα
• Σπέρμα
• Κολπικά υγρά
• Μητρικό γάλα
• Κοινή χρήση συριγγών συμπεριλαμβανομένου και του τατουάζ

Επίσης μπορείτε να αναφέρετε, για να μην υπάρξουν παρερμηνεύσεις και τους τρόπους που ΔΕΝ μεταδίδεται ο ιός.

• Σάλιο , δάκρυα , ιδρώτα
• Φιλί
• Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Στην συνέχεια θα τους μιλήσετε για τα μέτρα προφύλαξης που οφείλουν να πάρουν. Εάν είναι αγόρια θα πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν, ότι η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή, ακόμη κι αν έχουν μόνιμη σχέση.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε κορίτσι, θα πρέπει να τονίσετε ότι ο σύντροφός της, είτε είναι μόνιμος, είτε περιστασιακός θα πρέπει να κάνει χρήση του προφυλακτικού. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις σε αυτές τις ηλικίες, αμελούν τη χρήση του, καλό θα ήταν να πείτε στην κόρη σας, να έχει πάντα μαζί της στην τσάντα της, ένα πακέτο.

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνεται ως γονιός είναι ότι μία στιγμή απόλαυσης, μπορεί να τους στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή. Να τους συμβουλεύσετε, να προτιμήσουν μόνιμο σύντροφο, και όχι περιστασιακές σχέσεις.

Σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν κάποιο τατουάζ, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του στούντιο. Πρέπει να είναι προσεκτικοί στο θέμα της σύριγγας, και να δουν εκείνη την στιγμή μπροστά στα μάτια τους, τον ειδικό να χρησιμοποιεί καινούρια.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, χρησιμοποιώντας άλλη σύριγγα να κολλήσουν τον ιό. Αυτό φυσικά ισχύει και στις περιπτώσεις που το παιδί κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να πείτε στα παιδιά σας σε μικρή ηλικία, για το Aids. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό, αν επιθυμείτε, ενώ η επανάληψή τους είναι σημαντική σε τακτά χρονικά διαστήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved