Ηλεκτρονικά η αίτηση για την φοιτητική ταυτότητα! Προνόμια και δικαιώματα!

Η φοιτητική ταυτότητα πλέον δεν δίνεται από τις γραμματείες των σχολών αλλά η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας http://academicid.minedu.gov.gr .

Ηλεκτρονικά η αίτηση για την φοιτητική ταυτότητα! Προνόμια και δικαιώματα!

Απαραίτητη είναι η εγγραφή τους στο σύστημα για το οποίο απαιτούνται κωδικοί που θα λάβουν από τη γραμματεία της σχολής. Η νέα Φοιτητική Ακαδημαϊκή ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας.

Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο). Η φοιτητική ταυτότητα θα παραδίδεται στο σημείο παραλαβής που θα έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής κατά την υποβολή της αίτησής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η νέα Φοιτητική Ταυτότητα αναγράφει την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του Φοιτητικού πάσου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό πάσο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρέχεται άλλη μία κοινωνική υπηρεσία. Κάθε φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει τυχόν αλλεργίες τις οποίες έχει, καθώς και αν είναι ή επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Η δήλωση των πληροφοριών αυτών, καθώς και η αναγραφή τους στην Ακαδημαϊκή Ταυτότητα είναι καθαρά προαιρετική.

Μετά την εκτύπωση της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας τα σχετικά με τις αλλεργίες και τη δωρεά οργάνων στοιχεία διαγράφονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα. Κάθε Ίδρυμα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τις νέες ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του. Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Με το φοιτητικό πάσο οι φοιτητές δικαιούνται εκπτώσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι φοιτητές κάτοχοι της Φοιτητικής Ταυτότητας με την ένδειξη Δελτίο Εισιτηρίου (πάσο) καταβάλλουν:
α. το 50% επί της κανονικής τιμής εισιτηρίου σε όλες τις γραμμές των πόλεων όπου εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών, οι οποίες (γραμμές) εξυπηρετούνται από υπεραστικά ΚΤΕΛ ΑΕ ή ΚΤΕΛ.
β. το 50% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου στις οδικές υπεραστικές γραμμές που συνδέουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με την πόλη που εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών και αντίστροφα.
γ. στις υπόλοιπες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας στους ανωτέρω φοιτητές χορηγείται έκπτωση 25% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου. ΟΣΕ 25% έκπτωση. Για όσους θέλουν να μετακινηθούν με τραίνο ο ΟΣΕ προσφέρει έκπτωση 25% σε Φοιτητές – Σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ. δ. 25% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (επί της κανονικής τιμής).

Αιτήσεις για την Φοιτητική ταυτότητα δικαιούνται να υποβάλλουν όλοι οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. της χώρας. Ωστόσο, ισχύ και Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου, για να δικαιούνται τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία εκπτώσεις, θα έχουν μόνο οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες των φοιτητών Α.Ε.Ι.
α) πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.
β) μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
γ) δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.
δ) τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.
ε) κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.
Πηγή: dikaiologitika

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved