Εφηβεία και ανάπτυξη! Βρείτε ποιον σωματότυπο έχει το παιδί σας!

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το κάθε σώμα είναι διαφορετικό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζονται συνήθως από τα γονίδια!

Εφηβεία και ανάπτυξη! Βρείτε ποιον σωματότυπο έχει το παιδί σας!

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες σωματότυπου, ο ενδομορφικός, ο μεσομορφικός και ο εκτομορφικός τύπος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένα ξεκάθαρο μοντέλο σωματότυπου, αλλά μια μίξη των τριών αυτών βασικών μοτίβων.
Τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε είδους σωματότυπου είναι:

Εκτομορφικός (Ectomorph): Τα χαρακτηριστικά αυτού του σωματότυπου είναι ο επίπεδος θώρακας, οι στενοί γοφοί, το αδύνατο μυϊκό σύστημα, τα λεπτά και μακριά άκρα, το στενό στήθος και ο μακρύς λαιμός, ενώ συνήθως το ύψος των ατόμων με αυτό το σωματότυπο είναι πάνω από τον μέσο όρο.

anaptixi03


Ενδομορφικός (Endomorph): Είναι ο σωματότυπος με το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, το οποίο συσσωρεύεται κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, και συγκεκριμένα στην περιοχή την κοιλιάς και των γοφών. Το μυϊκό σύστημα είναι ανεπτυγμένο, δεν είναι όμως ευδιάκριτο λόγω του λίπους. Τα χαρακτηριστικά αυτού του σωματότυπου είναι οι στενοί ώμοι, η φαρδιά λεκάνη και το στρογγυλό πρόσωπο.

anaptixi01

Μεσομορφικός (Mesomorph): Αυτό το μοντέλο σωματότυπου χαρακτηρίζεται από τετράγωνο κεφάλι και συμμετρικό σώμα, μεγάλο άνοιγμα των ώμων, στενή μέση και φυσιολογικό μέγεθος γοφών. Επίσης, το μυϊκό σύστημα είναι αρκετά αναπτυγμένο και μπορεί να διακριθεί εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους. Ο έφηβος γνωρίζοντας το σωματότυπό του, θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του, να εξοικειωθεί με αυτό, να το αγαπήσει και να συνειδητοποιήσει ότι κάποια χαρακτηριστικά του σώματός του, επειδή είναι γενετικά προκαθορισμένα, δεν μπορούν να αλλάξουν.

anaptixi02


Τέλος, να σημειωθεί ότι παρά τις μορφολογικές διαφορές που μπορεί να έχει κάθε σωματότυπος, δεν διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή την ποιότητα της δίαιτας.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το σωματότυπο που έχει ο κάθε έφηβος, βασική του επιδίωξη θα πρέπει να αποτελεί η ισορροπία στη διατροφή και ένας δραστήριος τρόπος ζωής!
Πηγή: eyzin.minedu.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved