
Ποσό υγιεινό είναι τελικά το αβγό στην παιδική διατροφή;
Από γενιά σε γενιά η πιο σταθερή διατροφική αξία είναι αυτή του αβγού! Τα τελευταία χρόνια όμως οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ποσότητα αβγών στην παιδική διατροφή. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Το αβγό είναι μία άριστη τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας, με λίγες θερμίδες. Ο κρόκος του αβγού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, D, E , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe, Zn, Se.
Μελέτες, σε ενήλικες και σε παιδιά, έχουν δείξει, ότι με την κατανάλωση αβγών αυξάνουν:
- τα μεγάλου μεγέθους και λιγότερο αθηρογόνα μόρια της LDL-χοληστερόλης
- τα πιο αποτελεσματικά μόρια της προστατευτικής HDL- χοληστερόλης.
Υποστηρίζεται, δηλαδή, όπως αναφέρει το iatropedia, ότι τα αβγά αλλάζουν τον φαινότυπο της LDL-χοληστερόλης από τον αθηρογενετικό Β στον λιγότερο αθηρογενετικό Α.
Τέλος, μετά από καθημερινή κατανάλωση αβγών, αναφέρθηκε σημαντική αύξηση της αδιπονεκτίνης, γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρογόνο δράση της.
Παιδιά μικρότερα των 2χρόνων μπορούν να τρώνε 4-5 αβγά την εβδομάδα, ενώ παιδιά μεγαλύτερα των 2 χρόνων με υπερχοληστερολαιμία μπορούν και πρέπει να τρώνε 2-3 ολόκληρα αβγά την εβδομάδα. Το ασπράδι είναι λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας, δεν περιέχει χοληστερόλη και μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.