Μια μαμά απορεί: «Γιατί το παιδί μου αποφεύγει το γάλα;»

Διαρκώς πολλές μανούλες μας στέλνουν μηνύματα και μας ρωτάνε για το ποια πρέπει να είναι η σχέση του παιδιού με το γάλα.

Μια μαμά απορεί: «Γιατί το παιδί μου αποφεύγει το γάλα;»

Η αλήθεια είναι πως το γάλα είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξη των μικρών μας. Είναι η βασική πηγή ασβεστίου, στοιχείου που βοηθάει στη δομή των οστών και των δοντιών του, τη λειτουργία του μυϊκού του συστήματος. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12 και Β6. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα επιπλέον άγχος, σε εμάς τις μανούλες, για τη στιγμή που το παιδάκι μας θα αρχίσει να το αποφεύγει. Είναι ο χειρότερος «εφιάλτης» για όλες μας και το βασικό πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω και εγώ η ίδια στο μεγάλωμα το δεύτερου παιδιού μου. Έκανα αρκετές… άγαρμπες προσπάθειες να το αναγκάσω να πιει, από το φόβο μου πως χωρίς αυτό δεν θα λάμβανε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται…

Αυτό που πρέπει όλες μας να γνωρίζουμε είναι πως όταν ένα παιδί αρχίσει να αποφεύγει το γάλα, υπάρχει μία περίπτωση αυτό να παραμείνει ως μόνιμη κατάσταση ή μπορεί και να είναι απλά μία φάση, για να τραβήξει κι άλλο την προσοχή μας ή για να δηλώσει με κάποιον τρόπο πως έχει μεγαλώσει.

Οι παράγοντες που ένα παιδί αρχίζει να αποστρέφεται το γάλα ποικίλουν ανά περίπτωση. Ο συνηθέστερος είναι η ηλικία, που τις περισσότερες φορές παίζει και το σημαντικότερο ρόλο. Για αυτό ακριβώς και η Nestlé προσφέρει μία τεράστια ποικιλία από προϊόντα κατάλληλα για κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.

NESTLE KIDS 8



Είναι αλήθεια πως από τον πρώτο χρόνο και έπειτα, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά κρίσιμα για τη σχέση του παιδιού με το γάλα. Θα πρέπει η στάση μας να είναι προσεκτική, χωρίς να πιέσουμε το αγγελούδι μας να το πιει με το ζόρι. Θα συσχετίσει το γάλα με τη δική μας αρνητική στάση και το παιχνίδι για εμάς θα είναι χαμένο. Σκοπός μας δεν είναι να καθορίσουμε τη διατροφή του, αλλά να του προσφέρουμε το καλύτερο.

Το γάλα στις ευαίσθητες νηπιακές ηλικίες που τα αγγελούδια μας έχουν κλείσει το πρώτο έτος είναι απαραίτητο. Όχι όμως το οποιοδήποτε γάλα. Ένα παιδί που μόλις πέρασε τους δώδεκα μήνες, δεν πρέπει να πίνει το ίδιο γάλα με τη μαμά και το μπαμπά ή τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Χρειάζεται ένα γάλα που θα του παρέχει τα συστατικά που χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας του. Τα Εμπλουτισμένα Παιδικά Γάλατα της Nestle, είναι η ιδανική επιλογή για το ενός χρονών αγγελούδι σας. Περιλαμβάνει φυτικά λιπαρά οξέα και όχι ζωικά, ασβέστιο και βιταμίνη D για την σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών του, σίδηρο για τη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και φυσικά λαχταριστή γεύση που θα το κάνει να το αγαπήσει αμέσως! Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα εμπλουτισμένα γάλατα Nestlé Junior 1+, Junior 2+ & sChOOL έχουν χαμηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης, Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η πρόσληψη αυξημένης συγκέντρωσης πρωτεΐνης στη βρεφική ηλικία, συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στην παιδική και ενήλικη ζωή (1). Για αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

NESTLE KIDS 9


Τέλος, πριν παρατήσεις τις προσπάθειες, δοκίμασε πρώτα κάποια από τις προτάσεις της Nestlé αντίστοιχη με την ηλικία του. Για μένα ήταν η λύση στο πρόβλημα μου. Η πλούσια γεύση τους ξετρέλανε το μικρό μου και λίγους μήνες μετά το ζητούσε από μόνο του. Εναλλακτικές για να παρέχουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα στοιχεία που θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους πάντα θα υπάρχουν. Σημασία έχει, όπως κάθε σωστή μανούλα οφείλει να κάνει, να προσπαθούμε για αυτά το καλύτερο, σεβόμενες τις επιλογές τους ακόμη και αν μερικές φορές διαφωνούμε με αυτές.

(1) Koletzko B et al., Am J Clin Nutr 2009;89 (Suppl):1502S-1508S

Powered by Nestlé

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved