Πώς θα αγαπήσουν τα μικρά μας τα λαχανικά;

Την «αιώνια μάχη» μαμάδων - παιδιών με τα λαχανικά, αντιμετώπισε η μητέρα μου όταν ήμουν κι εγώ παιδί, όπως την ίδια… μάχη καλούμαι κι εγώ να αντιμετωπίζω με τα αγγελούδια μου.

Πώς θα αγαπήσουν τα μικρά μας τα λαχανικά;

Τα λαχανικά είναι μία παρεξηγημένη τροφή από τα παιδιά και χρειάζεται να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να τα αγαπήσουν. Αν δεν μάθουν από μικρά τα οφέλη που έχουν τέτοιου είδους τροφές, είναι απίθανο να τα εντάξουν στις διατροφικές τους συνήθειες στη μετέπειτα ζωή τους. Αποκλείουν έτσι ένα απαραίτητο «επίπεδο» από την τροφική πυραμίδα.

Η Μαρία Χολέβα, μανούλα της Εκάβης και του Δημήτρη, δοκίμασε κάθε πιθανή κρυψώνα στο πιάτο των παιδιών της για να… τρυπώσει τα λαχανικά, χωρίς εκείνα να το καταλάβουν. Όταν κάθε προσπάθειά της απέτυχε, εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Επιστράτευσε τη φαντασία της προς όφελος όλων των μαμάδων εκεί έξω. Ξεκίνησε να «ζωγραφίζει» μαζί με τα μικρά της, χρησιμοποιώντας για χρώματα το «πράσινο» των λαχανικών. Έτσι ο αρακάς στις ζωγραφιές της μεταμορφώθηκε σε μικροσκοπικό βάτραχο και το μπρόκολο σε ένα πανύψηλο δέντρο. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να «συστήσει» τα λαχανικά και στις πέντε αισθήσεις των παιδιών της. Το μαγείρεμα για εκείνη εμπλουτίστηκε με φαντασία και η ώρα του φαγητού έγινε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορούσε να απολαύσει όλη η οικογένεια. Σύμφωνα με την ίδια: «Οι συνταγές αυτές γεννήθηκαν μετά από ατελείωτες ώρες στο Διαδίκτυο, ανακαλύπτοντας τη χαρά του fun food».

paidiki diatrofi 1



Κάπως έτσι, προέκυψε το γευστικό ταξίδι «Η Χώρα των Λαχανικών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Η Μαρία, μέσα από το βιβλίο της, προτείνει 30 «παιχνιδοσυνταγές», 30 πρωτότυπα πιάτα με τα πιο «γαργαλιστικά» ονόματα, όπως το «Θέλεις να σκαρφαλώσουμε;» και το «Ένας βάτραχος πρίγκιπας», που θα κάνουν εμάς και τα παιδιά να δούμε το μαγείρεμα των λαχανικών με εντελώς άλλη διάθεση.

paidiki diatrofi 2

Μέσα από αυτή τη γεμάτη εκπλήξεις διαδικασία, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη διατροφική σημασία των λαχανικών και εμείς θα πειραματιστούμε, δημιουργώντας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά γεύματα. Σκοπός είναι το μικρό αγγελούδι μας να αγαπήσει τα λαχανικά και στο τέλος να τα επιλέγει συνειδητά από μόνο του, έναντι άλλων τροφών λιγότερο ωφέλιμων!

xora laxanikon



Δείτε στο βίντεο τη Μαρία πώς φτιάχνει έναν βάτραχο από αρακά και τολμήστε να κάνετε κι εσείς το μαγείρεμα των λαχανικών ένα παιχνίδι με τα μικρά σας:



Εμείς, πάντως, έχουμε ήδη αρχίσει οικογενειακώς το μαγείρεμα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved