Παιδί και διατροφή:Ποιες τροφές έχουν «κρυμμένο» αλάτι;

Παρότι γνωρίζουμε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι επιζήμια για την υγεία μας, δύσκολα το απαρνούμαστε στο φαγητό μας.

Παιδί και διατροφή:Ποιες τροφές έχουν «κρυμμένο» αλάτι;

Το αλάτι δεν προσδίδει θερμίδες στον οργανισμό μας, ωστόσο, προκαλεί κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι.

Εκτός όμως από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αυτό που είναι κρυμμένο σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Πρόκειται για το αλάτι που περιέχεται στα έτοιμα ή προκατασκευασμένα φαγητά και τρόφιμα που παράγονται βιομηχανικά ή που μας προμηθεύουν διάφορα εστιατόρια. Σύμφωνα με έρευνες, το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο νάτριο τείνουν να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά, να παίρνουν πολλές θερμίδες και να έχουν υψηλότερη πίεση από τα συνομήλικά τους.

Όπως σημειώνεται στη ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αν χρειάζεται να ακολουθήσουμε διατροφή χαμηλή σε αλάτι, πρέπει να αποφύγετε τις παρακάτω τροφές:
• Επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι ή άλλο άλας Νατρίου (κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κονσέρβες σε άλμη, έτοιμες σούπες, κύβοι ζωμού, έτοιμο ζωμό κρέατος, έτοιμες σάλτσες, μουστάρδα, τουρσιά, κάπαρη σε αλάτι, ελιές)
• Αλλαντικά, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα, καπνιστά ψάρια
• Τυριά επεξεργασμένα, τυριά ροκφόρ, φέτα
• Μαργαρίνη αλατισμένη, βούτυρο αλατισμένο, φυστικοβούτυρο, αλατισμένοι ξηροί καρποί
• Σοκολάτα ρόφημα
• Ψωμί άσπρο, μπισκότα εμπορίου, πίτες για σουβλάκια, δημητριακά, πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν

Επίσης,διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Γενικότερα, αποφύγετε τρόφιμα που το αλάτι αναφέρεται μέσα στα τρία πρώτα συστατικά της διατροφικής ετικέτας του τρόφιμου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved