Το πολύ γάλα παχαίνει τα παιδιά

Οι επιστήμονες της Βρετανίας είναι κατηγορηματικοί: Οι γονείς δίνουν περισσότερο γάλα απ΄ότι πρέπει στα παιδιά τους με κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα.

Το πολύ γάλα παχαίνει τα παιδιά

Το 99,9% των παιδιών κάτω των δύο ετών καταναλώνει αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών από αυτή που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με την έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για τη διατροφή των νηπίων, το μέσο παιδί στη Βρετανία τρώει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που θα έπρεπε. «Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αργότερα στη ζωή τους υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2», λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Bristol τονίζουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην κατανάλωση πρωτεΐνης που είναι ιδιαίτερα υψηλή γιατί οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους πάρα πολύ γάλα, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μόλις τα παιδιά απογαλακτίζονται δεν χρειάζεται να πίνουν πολύ αγελαδινό γάλα ή φόρμουλα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά λαμβάνουν το 1/4 των ημερήσιων θερμίδων τους από το αγελαδινό γάλα. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές παιδιά 21 μηνών λαμβάνουν το ένα τέταρτο των θερμίδων τους από αγελαδινό γάλα.

Είναι αναγκαίο τα παιδιά να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ψάρια, περιορισμός της ζάχαρης, του αλατιού και μείωση των λιπαρών είναι οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στους γονείς. «Η παχυσαρκία ξεκινάει από το στιγμή που το παιδί έρχεται στον κόσμο. Οι πρώτες 1000 μέρες της ζωής του είναι καθοριστικές για τη συνέχεια. Η παρέμβαση στη διατροφή των παιδιών από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, εξέτασε στοιχεία για 2.336 παιδιά. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων ξεπέρασε σημαντικά τη συνιστώμενη που είναι 968 θερμίδες, με το 63% των παιδιών να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1.035 θερμίδες.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη από 15 γρ. ήταν 40 γρ., ενώ η πρόσληψη φυτικών ινών 8 γρ.,το μισό από αυτό που συνιστάται.

Photo: Alamy

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved